Горещи новини

Македонска топеница с чушки – перфектната лятна вечеря само с ТРИ съставки!

Македонска топеница с чушки - перфектната лятна вечеря само с ТРИ съставки!

През лятото мръвките не „вървят“ особено – предпочитаме леки и постни ястия, които да изискват минимум термична обработка.

Наскоро се сетих за тази чудна рецепта за Македонска топеница с чушки – мама често я правеше, когато бях дете, имаше прекрасен аромат и още по-добър вкус, който помня и до днес.

Защо е македонска? Защото рецептата идва от западните покрайнини, поне майка ми от там я знае. Ето необходимите продукти за тази перфектна лятна вечеря:

Македонска топеница с чушки

Продукти:

  • 5-6 почистени от семките пресни чушки
  • 6-7 домата
  • малко чесън
  • 7 супени лъжици извара/младо сирене или по ваш вкус
  • малко сол, черен пипер
  • ½ чаена лъжичка захар
  • малко наситнен магданоз

Приготвяне:

1. Наредете чушките в широка тава, полейте ги с малко олио и ги посолете, след което ги запържете за няколко минути от двете страни под капак, докато покафенеят и омекнат, след което ги извадете в чиния.

2. Блендирайте доматите, като 2 от тях обелете и нарежете на кубчета. Изсипете ги в олиото, в което са се пържили чушките и добавете ситно нарязан чесън на вкус. Варете на слаб огън под капак, докато се изпари излишната вода.

доматен сос

Снимка: YouTube

Добавете сол, черен пипер и малко захар. Гответе още 5 минути.

3. Добавете сиренето и гответе още 5 минути, след което накрая добавете чушките.

домати със сирене в тиган

Снимка: YouTube

македонска топеница с чушки

Снимка: YouTube

Сега остава само да вземете парче пресен хляб и да се насладите на тази ароматна вкусотия! Да ви е сладко!

македонска топеница

Снимка: YouTube

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Македонска топеница с чушки – перфектната лятна вечеря само с ТРИ съставки!"

Какво мислите?