Мартин Карбовски построи храм

Karbovski postroi hram

Иван Гарелов му обещал заедно да го осветят

„Продължаваме по програма за облагородяване на парцела около казанлъшката ни църквица на парк „Тюлбето“, храма „Събор на Свети Архангели“, похвали се Мартин Карбовски пред „България Днес“ и показа красив изглед от току-що направена беседка срещу малката църквичка в единия край на парцела й.

Изглед от новопостроената беседка
Изглед от новопостроената беседка

„Хората ще могат да направят и раздават курбан на закритото място. Така го мислим ние, така се е правело. Още малко остана, вътре се дорисуват стените. Чакаме и пръст. Да затревим двора, но нещо не идва пръстта“, въодушевено разказва Карбовски и видимо няма търпение храмът да е готов. Преди време той решава да закупи земя в местността край Казанлъшко, наречена парк „Тюлбето“, воден от вътрешното си убеждение да построи върху нея молитвен храм.

През юни Гарелов обеща на Карбовски през септември заедно да открият и осветят църквата "Събор на Свети Архангели" в Казанлъшко
През юни Гарелов обеща на Карбовски през септември заедно да открият и осветят църквата „Събор на Свети Архангели“ в Казанлъшко

Днес сградата на светата обител вече е готова, изградена е и поливната система на дворното място, а журналистът на шега разказва: „Докато правихме водата и поливната система на църквата, се появи стопанинът на лозето – един много голям смок! Така беше и с първата църквица, която помогнах да се свърши – докато зографисвахме стените, и там се появи змия, но беше пепелянка“.

Дървените порти на храма също са готови
Дървените порти на храма също са готови

Дали това е добра поличба или не, не е ясно, но важни са фактите, че църквата, навесът и беседката пред тях са изградени. Прокарани са ВИК тръби, а зидът, който очертава терена на църквата, също е построен. За името на светата обител Карбовски разказва, че е избрано да бъде „Събор на Свети Архангели“ от Българската патриаршия и той не знае защо духовниците са решили да е именно събор.

Изграждането на ВИК канализацията край дувара
Изграждането на ВИК канализацията край дувара

„Докладваме на хората, че при църквата „Събор на Свети Архангели“ в Казанлък и сондата е бита, тръбата е сложена, шахтата е лята и зидана, токът е прокаран, помпата е пусната и водата тече“, в типичния си телеграфен за неговата „карбовска“ журналистика разказва телевизионерът и продължава: „Какъв ще е дебитът, май още не знаем, но тече“.

Карбовски признава, че християнският молитвен дом е изграден с негови средства и пари на дарители, с негови лични физически усилия и с труда на много хора, включили се като доброволци в благородната инициатива. Даренията на съмишлениците на журналиста са отишли за пръст, райграс, поливна система, тръби за чешма.

„Растения имаме някакви. Това е почти един декар двор. На финала сме“, допълва Карбовски, който скърби за починалия Иван Гарелов, който му обещава двамата да пътуват до Казанлъшко през есента и да осветят храма.

„Добре, разбрахме се, през есента отиваме, няма проблем, ще освещаваме църквата“, зарече се Гарелов.

Днес храмът е готов, а Карбовски ще го открие сам, не в компанията на Иван Гарелов, а в негова памет.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Мартин Карбовски построи храм"

Какво мислите?