Вкъщи обожаваме мекиците, които прави баба Славка. Тя ме научи как да правя тестото и аз също ги правя.
Децата ми все се облизват, когато дойде уикенд и причината е именно тази вкусна закуска, която все по-често им приготвям, защото нямат наяждане с нея. Винаги питат за още.
С рецептата на баба Славка мекичките хем стават меки, хем въобще не са мазни и не попиват олио при пърженето, пише 7kefa.com.
Какви съставки са необходими?
Яйце – 1 брой
Заквасена сметана – 2 чаши
Топла вода – 1 чаша
1 пакетче бакпулвер
2 щипки сол
Брашно – достатъчно за меко тесто
Начин на приготвяне:
Тестото се замесва по стандартен начин, като брашното се добавя малко по малко. Трябва да поеме добре в останалите съставки преди да добавите още. Иначе ще имате жилави и твърди мекици. Трябва да е меко и леко да лепне по пръстите.
След като е готово, разточете го на лист дебелина от един пръст. След това го нарежете на правоъгълници. Тези правоъгълници пускате в тиган добре сгорещено и достатъчно олио.
Ако не е достатъчно горещо, ще се напие в тестото. След като се зачервят хубаво мекиците, извадете ги на домакинска хартия. Това е.
Be the first to comment on "Мекиците на баба Славка, които не попиват и грам олио, а остават меки като памук"