Новините на фокус
Home » СВЯТ » Мрачната история на най-прочутата американска династия
най-прочутата американска династия

Мрачната история на най-прочутата американска династия

Трагедия с двойно удавяне от началото на април припомни на световната публика за мистериозно мрачната съдба, която толкова често спохожда една могъща американска династия, че от десетилетия се говори за “Проклятието Кенеди”, научи КОЧ.

На 2 април кану изчезва в залива Чесапийк. В лодката са били Мейв Кенеди и нейният осемгодишен син Гидиън. Те са съответно внучка и правнук на убитият през 1968-а сенатор и бивш главен прокурор на САЩ Робърт Кенеди, който пък е брат на застреляния през 1963-а 35-и американски президент Джон Кенеди.

Мейв и Гидиън излязли с лодката във водата, отклонили се в търсене на топка, течението ги отнесло и след едно денонощие на неуспешно търсене бяха провъзгласени за мъртви. На 6 април намериха тялото на Мейв, а два дни по-късно и на нейния син. Година по-рано Сърша Хил – друга внучка на Робърт Кенеди – умира от свръхдоза на 22 години.

най-прочутата американска династия

За начало на “Проклятието Кенеди” се смята лоботомията на Розмари Кенеди през 1941-а. Тя е първата дъщеря на Джоузеф и Роуз Кенеди и сестра на убитите политически суперзвезди Джон и Робърт. Неконтролируеми изблици и психическа нестабилност принуждават семейството да търси радикално решение. След операцията тя остава инвалид до края на живота си. Нейният брат Джоузеф Кенеди младши умира през 1944-а, когато самолетът му е взривен в небето по време на битка от Втората световна война. А тяхната сестра Катлийн губи живота си в самолетна катастрофа във Франция четири години по-късно.

През 60-те техните братя Джон и Робърт стават жертви на две от най-печално известните политически убийства в американската история. Първият е застрелян от Лий Харви Осуалд в Далас, докато е президент, а вторият – от палестинеца Сирхан Сирхан в Лос Анджелис, докато е сенатор по време на кампания за демократическата номинация за президентските избори.

Смъртта на Джон Кенеди е запечатана от камери и се превръща в едно от най-разтърсващите събития на XX век, а конспирациите около атентата продължават до днес.

Синът му Джон Кенеди младши умира след като пилотирания от него малък самолет се разбива до брега на Мартас Винярд през 1999-а година, заедно със съпругата си Каролин и доведената си сестра Лорън.

Две години по-рано в ски инцидент в Колорадо губи живота си един от синовете на Робърт “Боби” Кенеди Майкъл. А Мари Кенеди, която е съпругата на друг от неговите синове – Робърт Кенеди младши – се самоубива през 2012-а година. Боби Кенеди е имал общо 11 деца и няколко от тях влизат в заглавията като покосени от “Проклятието Кенеди”. Синът му Дейвид умира от свръхдоза на 28-годишна възраст.

Кланът Кенеди е имал огромно влияние и мистериозно трагична съдба. Някои историци казват, че тази фамилия е нещо като американска версия на кралско семейство. Името Кенеди е като синоним за пищен аристократичен живот, белязан от необяснима смърт. Пари, политика и семейна драма като от роман, за който е трудно да повярваш, че е възможен в реалността.

Едуард Кенеди, наричан Тед, е по-малък брат на убитите в публични атентати през 60-те години на миналия век Джон Кенеди и Робърт Кенеди. В края на десетилетието още една смърт бележи неговия живот и прекратява собствената му амбиция да се кандидатира за президент на САЩ. Във вечерта на 18 юли, 1969-а, той се връща от парти в Чапакуидик, Масачузетс с млада жена на име Мери Джо Копчене. Докато шофира по мост над езеро, Кенеди губи контрол и колата пада във водата. Той успява да изплува и бяга от мястото на инцидента, а 28-годишната му спътница се удавя.

Първоначално Тед Кенеди не казва на полицията и после става ясно, че е могъл да спаси жената. По-късно е осъден за бягство от мястото на катастрофата и получава условна присъда от два месеца. Младият сенатор продължава кариерата си е се превръща в икона за демократите и либералите, но е мразен от републиканци и консерватори. Привържениците на Демократическата партия дори му дават прякора “Лъвът от Сената”.

Той е и ключова фигура в приемането на закон от средата на 60-те години на миналия век, който отваря границите на САЩ за масова миграция от страни извън западна Европа и завинаги променя демографския профил на нацията. За много критици на мултикултурната доктрина Тед Кенеди остава една от най-мрачните и вредни политически фигури в историята на Америка. Умира през 2009-а година като един от най-дълго служилите сенатори, прекарал 47 години в горната камара на американския конгрес.

блиц

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?