Горещи новини

Нарежете доматите, напълнете ги с копър и ги завийте във фолио. Отдавна не бях яла нещо толкова вкусно

Нарежете доматите напълнете ги с копър и ги завийте във фолио. Отдавна не бях яла нещо толкова вкусно

Ето една рецепта за салата, която не прилича на никоя друга, която познаваме. Маринованите домати вървят чудесно с ястия на скара.

Допълнителното им предимство е, че могат – или по-скоро трябва – да се приготвят няколко часа преди сервиране.

Сигурно сте изпробвали някоя рецепта за предястие или основно, която да включва пълненето на доматите със салата или с плънка на основата на кайма/ориз. Но тази рецепта е различна. Тук любимите ни зеленчуци (а технически погледнато – плодове) се пълнят с билки и след това се накисват за няколко часа, за да омекнат и да се изпълнят с вкус.

Разбира се, тази рецепта е само вдъхновение. Мариноването на домати по този начин е поле за експериментиране с подправки, но и с допълнителни съставки. Така приготвените зеленчуци могат да се включат и в някоя по-традиционна салата.

Ето необходимите продукти за рецептата Пълнени мариновани домати:

Пълнени мариновани домати

Продукти:

  • Няколко хубави, здрави домата
  • Голяма връзка копър
  • 1 глава червен лук
  • 1 голяма скилидка чесън
  • мащерка, провансалски билки или друга билкова комбинация по ваш избор
  • сол, черен пипер, захар, зехтин, ябълков оцет

Приготвяне:

Сложете ситно нарязан копър в голяма купа. Лукът се нарязва на малки кубчета и се добавя към копъра. Изцеждаме и чесъна в купата.

Накълцаният копър се поръсва с лъжица сол, две лъжички захар и избраната комбинация от подправки. Всичко се разбърква старателно и се оставя настрана за известно време.

смес подправки

Снимка: YouTube

Измийте доматите обилно и отстранете дръжките. Разрежете напречно от страната, противоположна на стъблото, като направите кръст, с доста дълбок разрез, но внимавайте да не разрежете зеленчука наполовина. Подправения копър набиваме плътно в разреза.

пълнени домати с копър

Снимка: YouTube

Полейте обилно доматите със зехтин и ябълков оцет, като се стараете течностите да попаднат в разрезите. Поставете всичко в найлонов плик и го затворете плътно, оставяйки въздух вътре. Поставете салатата в хладилника за няколко часа.

пълнени домати с копър

Снимка: YouTube

Преди сервиране може да ги извадите малко по-рано, за да не са съвсем студени.

пълнени мариновани домати

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Нарежете доматите, напълнете ги с копър и ги завийте във фолио. Отдавна не бях яла нещо толкова вкусно"

Какво мислите?