Научих се да правя тези турски бъркани яйца по време на почивка. 100 пъти по-вкусни от класическите

Turski burkani qica

Има хора, които не могат да си представят бъркани яйца с домати. В Турция обаче където те са неразделна съставка от традиционното ястие с яйца.

Става дума за Менемен, или Турски бъркани яйца.

В южната ни съседка това е едно от най-известните традиционни ястия. Има дори спорове относно оригиналната рецепта. Един от тези спорове засяга, наред с други продукти, и лука. Турските бъркани яйца се отличават с големия брой зеленчуци, които присъстват в рецептата.

Друга важна съставка на традиционния менемен е телешки чеснов колбас, наречен сучук. Разбира се, турската традиция не ни задължава толкова. Така че в тази рецепта използваме всеки колбас, който можем да купим – или изобщо не го използваме.

Турски бъркани яйца

Продукти:

  • 4 яйца
  • 3 средни домата
  • 1 заострена сладка чушка
  • 200 г наденица, за предпочитане телешка
  • 2 глави лук
  • По желание: 80 г сирене
  • Подправки: сладък и лют червен пипер, кимион, риган, чесън
  • Сол, черен пипер, зехтин за пържене

Приготвяне:

Лукът се нарязва на кубчета и се запържва в дълбок тиган в зехтин. След 2-3 минути добавете нарязания на кубчета колбас. Овкусява се с кимион и чесън и се запържва.

Междувременно нарежете чушката на кубчета. Доматите се разрязват напречно по върховете и се потапят в гореща вода за няколко минути. След изваждане се обелват и нарязват на кубчета. Когато лукът започне да стъклява и колбасът да покафенява, добавете чушките и след това доматите . Подправете със сол, черен пипер, червен пипер и риган.

Покрийте тигана и задушете зеленчуците до омекване на слаб огън. Когато доматите се разпаднат и чушките омекнат, махнете капака. Увеличете силата на котлона и оставете зеленчуковия сос да заври.

менемен рецепта

Снимка: Canva

Чукнете яйцата в купа и разбъркайте, за да разбиете жълтъците. Овкусете със сол и черен пипер, като внимавате да не пресолите – зеленчуците вече ги осолихме. Изсипете яйцата в тигана. Ако използваме сирене, сега го натрошете в яйцата.

Покрийте съда за две минути. Когато белтъците леко стегнат, започнете да бъркате. Бърканите яйца ще бъдат готови, когато са напълно стегнати .

турски бъркани яйцатурски бъркани яйца

Снимка: Canva

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Научих се да правя тези турски бъркани яйца по време на почивка. 100 пъти по-вкусни от класическите"

Какво мислите?