Мнозина градинари смятат тученицата за плевел, с който трябва да се води борба за по-чиста градина. Но малцина знаят, че това е лековито растение, което допринася много ползи за здравето. Например, то широко се използва в азиатската медицина.
Д-р Ву Куок Чунгг от Виетнамската асоциацията за източна медицина разказва, че в миналото, когато храната е била оскъдна, хората често са яли тученица.
Сега тя определено е смятана не за плевел, а за зеленчук. Разбира се, днес, когато храната е в изобилие и зеленчуци не липсват, хората вече използват по-малко тученица в менюто си. При това, този зеленчук има много характерен леко кисел вкус, затова често се използва в лекарства за храносмилателния тракт.
Ако на много места тученицата е третирана като диворастящ зеленчук или направо плевел, на който малко хора обръщат внимание, то в такива страни като Китай, Япония, Индия, Франция, Холандия я използват и като лекарство, и на трапезата си.
Холандците използват тученица за приготвяне на туршии, французите я включват в много ястия, а американците я консумират като салата, смесена с оцет.
Изследвания, проведени в Тайван, показват, че тученицата съдържа много органични киселини, калиев нитрат и други калиеви соли. Също в нея има много калиев оксалат и редица вещества, които помагат за пречистването на урината, така че оказва детоксикиращ ефект. Тайванците използват тученица за приготвяне на лекарства при хидроцеле и затруднено уриниране.
Антиоксидантни свойства
Някои съединения в тученицата проявяват антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на клетките в тялото. Тученицата съдържа големи количества алфа-токоферол (витамин Е), аскорбинова киселина (витамин С) и бета-каротин (съединение, което тялото превръща във витамин А).
Освен това изследователите отбелязват противораковия ефект на тученицата. Например полизахаридите, фенолните съединения, алкалоидите и цереброзидите, открити в растението, са показали способност да предотвратяват канцерогенезата (развитието на рак).
Ползи за очите
Тученицата е добър източник на витамин А, който играе много важна роля за здравето на очите и зрението. От всички зеленолистни зеленчуци тученицата съдържа най-голямо количество витамин А. Изследванията твърдят, че получаването на достатъчно витамин А може да помогне за намаляване на свързаната с възрастта макулна дегенерация до 25%.
В алтернативната медицина
Древните китайски медицински книги също описват много от фармакологичните ефекти на тученицата, като свиване на кръвоносните съдове и инхибиране на развитието на дизентерия.
Традиционната медицина третира тученицата като носителка на охлаждащи свойства – тя регулира температурата, детоксикира, охлажда кръвта, въздейства против отоци и е антисептик… Тученицата се използва за лечение на трихофития, дизентерия и сърбеж при жените, при вагинално течение, глисти, болезнено уриниране.
Китайските билкари твърдят, че тученицата може да се използва за лечение на ентерит, дизентерия и на детски топлинен обрив.
Трихофития
Тученицата се използва за лечение на трихофития в състав: тученица 40 г, корен от калган 20 г, зелена бананова кора 10 г. Смилате съставките, добавяте вода и нанасяте върху засегнатата от трихофития област 4-5 пъти на ден.
Краста
30 г тученица, 20 г букови листа, 10 г листа от праскова. Счуканите листа се измиват, накисват се във вино и се нанасят върху кожата.
Полезни вещества
Съвременната медицина също е открила, че в тученицата има много ценни съединения като флавоноиди, алкалоиди, тереноиди, органични киселини и други съединения. Тези вещества предпазват от рак.
Изследванията показват, че тученицата съдържа омега-3 и калий, които са полезни за здравето на сърдечно-съдовата система, ограничават аритмиите, регулират холестерола в кръвта и помагат за стабилизиране на кръвното налягане.
По отношение на хранителната стойност, тученицата съдържа много витамини (A, B, C), минерали като калций, желязо, магнезий, калий.
Благодарение на ценните лечебни свойства и хранителната стойност на тученицата, този зеленчук се използва като евтино, натурално тонизиращо средство, пише actualno.com.
Be the first to comment on "На село хранят прасетата с нея, оказа се повече от полезна за хората"