Не се мажете с кисело мляко, ако изгорите на слънце!

Ne se majete s kiselo mlqko ako izgoriteEffect of 3 hours in the sun.

Умереното излагане на слънце стимулира производството на витамин D, но прекомерното излагане, още повече в непоносимите жеги напоследък, може да доведе до изгаряния и стареене на кожата.

Грижата за кожата е от съществено значение, за да се предотвратят вредите и да се възстанови естественият баланс на влагата ѝ. Едно от най-важните неща ехидратацията. Уверете се, че пиете достатъчно вода, за да компенсирате загубената влага.

Използването на овлажняващи кремове и лосиони, които съдържат алое вера, хиалуронова киселина или други успокояващи съставки, може да помогне за възстановяване на кожата и за облекчаване на усещането за парене. Важно е да се избягват продукти с алкохол или парфюми, тъй като те могат да изсушат и раздразнят кожата допълнително.

Въпреки че народната медицина често препоръчва кисело мляко за облекчаване на слънчеви изгаряния, съществуват научни основания да се смята, че то може да влоши състоянието на кожата. Киселото мляко съдържа млечна киселина и бактерии, които могат да я раздразнят. При изгаряния кожата е по-чувствителна и податлива на инфекции. Нанасянето на кисело мляко може да предизвика микробиологичен дисбаланс и да доведе до по-сериозни възпаления.

За предпочитане е да използвате специализирани продукти, предназначени за грижа след слънце. Те успокояват, хидратират и защитават кожата, без да я дразнят. Например геловете и лосионите с алое вера са популярни заради своите успокояващи и възстановяващи свойства.

Подходящи са и продукти, съдържащипантенол или витамин Е. Носете защитно облекло и шапки, използвайте слънцезащитни кремове с висок фактор и стойте на сянка колкото е възможно повече. Избягвайте горещи душове и бани, които могат да изсушат кожата още повече.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Не се мажете с кисело мляко, ако изгорите на слънце!"

Какво мислите?