Горещи новини

Не хвърляйте обелките от картофи, могат да са изключително полезни

Ne hvurlqite obelkite ot kartofi

Обелките от картофи могат да бъдат ценен органичен тор за много градински растения, ако се използват правилно. Това ще помогне за подобряване на здравето на културите и добивите им, особено за тези, които искат да сведат до минимум отпадъците и да използват екологични методи за торене.

Хранителни свойства на картофените обелки Картофените обелки са ценен източник на хранителни вещества, необходими за нормалното развитие на растенията. Те съдържат важни елементи като нишесте, калий, фосфор и витамин С. Тези компоненти помагат за укрепване на корените, подобряване на цъфтежа и повишаване на устойчивостта на растенията към болести.

Калият, например, подобрява фотосинтезата и помага на растенията да абсорбират по-добре вода, което прави картофените обелки идеален тор за много култури – домати, рози, стайни растения, овошки.

Как правилно да използвате картофените обелки

Преди употреба картофените обелки трябва да бъдат правилно приготвени. Те могат да бъдат нарязани и заровени в почвата до растенията или добавени към компостна купчина за по-късна употреба. За да получите максимална полза от тези обелки, трябва да ги оставите да престоят известно време, за да им дадете време да се разградят и превърнат в питателна маса.

Важно е да не използвате твърде големи количества обелки наведнъж, за да не нарушите баланса на хранителните вещества в почвата. Доматите обичат особено картофените обелки. Те отговарят на това торене с ускорен растеж и обилно плододаване. Калият и фосфорът, съдържащи се в обелките, допринасят за развитието на силна коренова система и подобряват вкуса на плодовете.

Доматите могат да се торят с картофени обелки, като последните се заровят в земята до храстите или се добавят към компоста, който след това се използва за наторяване на растенията.

Розите също се повлияват добре от торене с обелки от картофи.

Тези цветя изискват много хранителни вещества, за да цъфтят обилно и да поддържат здрави храсти. Калият и фосфорът, присъстващи в картофените кори, насърчават развитието на силни стъбла, свежи листа и цветове. Използването на обелки от картофи като тор за рози спомага за подобряване на качеството на цъфтежа и увеличаване на броя на пъпките на храста.

Морковите, както много кореноплодни зеленчуци, се нуждаят от висококачествено торене. Картофените обелки могат да бъдат отличен източник на калий и фосфор за тези растения. Поставянето на накълцани обелки в почвата преди засяване на моркови спомага за подобряване на структурата на почвата и ускоряване на растежа на кореноплодите. Редовната употреба на този органичен тор помага на морковите да растат силни и здрави.

Овошки като ябълкови и крушови дървета също имат голяма полза от картофените обелки. Торенето на дървета с обелки от картофи спомага за подобряване на плододаването и повишаване на устойчивостта към болести. Корите могат да бъдат заровени в ствола на дървото или добавени към компоста, който след това се използва за наторяване на почвата около дърветата.

Папратите, като декоративни растения, изискват богата на хранителни вещества почва. Картофените обелки могат да помогнат за подобряване на структурата на почвата и да осигурят на растенията основни микроелементи. Торенето на папрати с обелки от картофи насърчава растежа и развитието им, което прави листата по-ярки и по-плътни.

Настърганите обелки могат да се добавят в почвата около папратите или да се добавят към компоста. Някои стайни растения също харесват торене с картофени обелки. Растения като фикус, монстера и дифенбахия се възползват максимално от подхранването с този органичен тор.

Обелките могат да бъдат нарязани на ситно и смесени с почвата при презасаждане на растения или добавени към компоста, който се използва за подхранване на стайни цветя. Това подобрява структурата на почвата и осигурява на растенията основни хранителни веществ, пише actualno.com.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Не хвърляйте обелките от картофи, могат да са изключително полезни"

Какво мислите?