Няма нужда да сушите копър: има хитри начини да го съхранявате цяла зима и копърът е пресен като от градината:

Няма нужда да сушите копър: има хитри начина да го съхранявате цяла зима и копърът е пресен като от градината:

Можете да запазите свежия вкус на копър и неговия аромат. И за да не губи вкус, цвят и красота при замразяване. 

Споделям два прости метода: ето как трябва да съхранявате копър.

Метод 1.

Копър в масло

Това е най-концентрираният аромат на копър, който можете да измислите. И идеално се запазва.

Копърът не губи миризмата си, вкусът – напротив, се споделя с маслото – и самият той остава като свеж.

И ако добавите малко чесън, ще получите ароматно вкусно масло от чесън и копър.

Може да се използва за дресинг за салати и картофено пюре, за топли ястия, сосове, риба и месо.

И просто го сложете на сандвич, на препечен хляб 🙂

Как се приготвя:

Копърът се нарязва – като за салата на ситно.
Смелете със сол.
Добавете лимонов сок и растително масло. Смесете.
Сол – на вкус, като за салата – не повече от обикновено.

За буркан от 250 г наситнен копър – 1 ч.л. сол, 50-70 мл олио, сокът от 1 лимон, 2-3 скилидки чесън.

Ако приготвяме чесново масло, го стриваме със скилидка пресован или наситнен, счукан чесън.

Налейте растително масло, за да покриете всичко.

Съхранявайте в хладилник. Ако за дълго време, повече от месец, е по-добре да поставите бурканите във фризера.

И е най-добре да го приготвите в най-малките буркани – удобно е.

Метод 2. Замразяване

Можете да го замразите по различни начини.

Отдавна разбрах защо копърът не е ароматен и вкусен, когато е замразен, защо се губи вкусът.

Копърът не трябва да се мие:  той абсорбира вода. И – следователно, бързо „замръзва“ и губи вкуса си при замразяване. И се покрива със скреж и лед. Не си мия копъра от градината
Не е необходимо да се замразява на големи гроздове: замръзва бавно. Имате нужда от незабавно замразяване: тогава ще запази вкуса и красотата си.
Няма нужда да го опаковате в големи гроздове или в големи торби: изваждаме го от фризера няколко пъти – и това е всичко, копърът е покрит със скреж и лед.

И какво да правя с него?

Можете просто да го нарежете на ситно, да го смесите с малка щипка сол, да го опаковате в малки буркани или контейнери – и бързо да го замразите.
Или го сложете в малки торбички – неизмит, нарязан на ситно. Опаковките трябва да са малки и плоски.

По този начин копърът ще замръзне много бързо – и дори ще го добавите към салата: точно като пресен.

И най-важното. Размерът на опаковките е доста важен. Това изглежда като ненужен детайл, който не заслужава внимание.

В крайна сметка изглежда, че бързо изваждаме торба с копър от фризера. И през това време успява да се затопли – и в охладителя се покрива със скреж. И те губят целия чар на свежия копър.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Няма нужда да сушите копър: има хитри начини да го съхранявате цяла зима и копърът е пресен като от градината:"

Какво мислите?