Няма по-вкусен от моя домашен кетчуп: проста рецепта без сгъстители и нишесте за 30 минути

Domashen ketchup

Домашен кетчуп за зимата. Вкусен и плътен, без набухватели и нишесте, готов само за 30 минути.

Този кетчуп е толкова вкусен, че ще забравите за купения от магазина! Съхранява се добре при стайна температура. Ето необходимите продукти:

Домашен кетчуп

Продукти:

  • 5 кг домати (по-плътни)
  • 250 гр. лук
  • 200 гр. захар
  • 30 гр. сол
  • 100 мл оцет 9%
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • 1 ч.л. кориандър на зърна
  • 1 ч.л. семена горчица (синап)
  • 1 ч.л. карамфил
  • 0,5 ч.л. канела

Приготвяне:

Нарежете 5 кг зрели домати на филийки и ги сложете в тенджера с дебело дъно, за да не загори нещо.

нарязани домати

Снимка: YouTube

Нарежете 250 г лук на произволни парчета и добавете към доматите. Захлупва се с капак и се поставя на силен огън, за да омекне всичко по-бързо. Разбъркайте няколко пъти, за да осигурите равномерно нагряване.

домати с лук

Снимка: YouTube

След 10 минути доматите ще се сварят почти напълно.

домати с лук

Снимка: YouTube

За да избегнете дългото кипене на сока, поставете сито върху тенджерата. В него веднага ще започне да се събира бистра течност. Изгребете я с черпак до желаната гъстота, намалете котлона.

доматен сок

Снимка: YouTube

доматен сок в черпак

Снимка: YouTube

За да получите хомогенно пюре, без да махате съда от котлона, смелете всичко с пасатор.

пасиране домати

Снимка: YouTube

Прецедете кетчупа през цедка, за да отстраните семената и останалите парченца от кожата на доматите. По-добре е да използвате черпак с формата и големината на ситото; това ще доведе до минимум отпадъци. В резултат на това ще останат няколко супени лъжици семена и малко от кожата.

прецеждане доматен сок

Снимка: YouTube

Изсипете гъстото пюре обратно в тенджерата и го загрейте.

доматено пюре в тенджера

Снимка: YouTube

Подгответе подправките: синапено семе, зърна черен пипер, пъпки карамфил и кориандър и поставете в цедка, специална за приготвяне на чай.

домати на котлона

Снимка: YouTube

Поставете цедката в тенджерата, като я закрепите към ръба. Варете кетчупа 20 минути от момента на кипване, като разбърквате от време на време.

подправки в кетчупа

Снимка: YouTube

5 минути преди края на готвенето добавете захар, сол и канела. Разбъркайте старателно канелата, докато се разтвори напълно. Налейте 9% оцет и разбъркайте добре.

кетчуп в буркани

Снимка: YouTube

Изсипете горещия кетчуп в стерилизирани буркани, като поставите нож под дъното (трик от майка ми, за да не се пръснат бурканите). Затворете със стерилни капачки.

домашен кетчуп буркани

Снимка: YouTube

Обърнете бурканите с главата надолу, покрийте с топло одеяло и оставете, докато изстинат напълно.

 кетчуп домашен

Снимка: YouTube

Добър апетит!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Няма по-вкусен от моя домашен кетчуп: проста рецепта без сгъстители и нишесте за 30 минути"

Какво мислите?