Омъжиха я на 9 години: Тежката съдба на момичето, което се разбунтува срещу вековни традиции

Omujiha q na 9 godini

На 10-годишна възраст Нуджуд Али получава развод и успява да се освободи от оковите на племенните традиции. През ноември 2008 г. американското женско списание Glamour я обявява за Жена на годината.

Мнозина вярваха, че момичето е спасило детството си, а книгата, публикувана за нея, ще й позволи да печели пари и да получи добро образование. Но всъщност постъпката на Нуджуд беше осъдена у дома.

Прочетете как живее свободното йеменско момиче след шумния развод.

Неравен брак

Нуджуд Али

Снимка: dzen.ru

Нуджуд Али е родена през 1998 г. Тя живее в бедно многодетно семейство. Тя е едва на девет години, когато родителите й я женят за Фаез Али Тамер, тридесетгодишен мъж. В страната е прието момичетата да се омъжват по уговорка. Много семейства се опитват бързо да се отърват от дъщерите си, за да не се налага да ги издържат.

„Ако вземеш за жена деветгодишно момиче, бракът ти ще бъде щастлив“, гласи стара йеменска поговорка.

Съгласно договора съпругът не можел да бъде интимен с нея, докато не навърши пълнолетие. Но той нямал намерение да се отнася към Нуджуд като към дъщеря. Съпругът й постоянно биел и изнасилвал момичето, а свекървата я принуждавала да работи тежко. Два месеца след сватбата Али избягала и отишла сама в съда, за да се разведе.

Адвокат Саде Насър, активистка за правата на жените, се съгласила да защитава Али безплатно. За нея това било продължение на борбата като първата жена, отворила адвокатска кантора.

Адвокатката успяла да докаже, че съпругът на Али е нарушил предбрачния договор. Нуджуд не искала да възобнови живота си със съпруга си след прекъсване от 3-5 години. На 15 април 2008 г. съдът официално й разрешил развода и принудил родителите й да изплатят обезщетение на бившия й съпруг. Адвокатката помогнала да изплатят дълга – почти 200 долара – от спестяванията си.

Медийно покритие

Нуджуд Али

Снимка: dzen.ru

Нуджуд Али се превърна в централна фигура в йеменското движение срещу насилствените детски бракове. Делфин Минуи, известен журналист и специалист по Близкия изток, помогна на Нуджуд да организира спомените си и да публикува шокираща и изключително честна изповед. Смелостта на йеменските момичета е възхвалявана от известни жени, включително Хилари Клинтън, Моника Белучи и Кондолиза Райс.

Живот след развода

дете булка

Снимка: dzen.ru

След процеса Нуджуд Али се върна при семейството си в предградията на Сана. През есента на 2008 г. тя се върна на училище за първи път след брака си, планирайки да стане адвокат в бъдеще. Мемоарите на Али бяха публикувани през 2009 г. и възнагражденията от международните продажби на книгата трябваше да бъдат използвани за плащане на нейното образование.

Но в родината на Нуджуд действията й бяха осъдени. Как се осмелява едно малко момиче да се бунтува срещу древните традиции? Властите не одобриха, че случаят получи широка гласност. Те конфискуваха паспорта на Али през март 2009 г. и не й позволиха да пътува до Европа за церемонията по награждаването.

Според законите на Йемен френското издателство, където е издадена книгата на Али, не може да й плати директно, затова се съгласиха да преведат парите на баща й, който се съгласи да плати за обучението й.

училище Йемен

Снимка: dzen.ru

Всъщност от издателството не могат да проверят дали парите са стигнали до момичето. Известно е, че редакторът е помогнал на семейството си да се премести в нов район, тъй като съседите осъждали действията на Али.

В крайна сметка журналистите успяха да разберат, че парите на Али са похарчени за „закупуване“ на трета съпруга за баща й, а Нуджуд никога не е завършила училище. На шестнадесет години тя е била омъжена отново и е принудена да промени името си.

Скоро вълнението около съдбата на разведената йеменка утихна. За съдбата на смелото момиче не се знае повече.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Омъжиха я на 9 години: Тежката съдба на момичето, което се разбунтува срещу вековни традиции"

Какво мислите?