Отец Иван от Нови хан: Нямам пари да пратя децата на училище

Отец Иван от Нови хан: Нямам пари да пратя децата на училище

43 лв. останаха в сметките на приюта, как да се оправим с тях, пита добрият духовник

Децата от приютите на отец Иван може тази година да не успеят да тръгнат на училище. Добрият духовник няма достатъчно пари, за да им купи дрехи, чанти и помагала, необходими за петнайсети септември.

„Изтеглихме от сметката на приюта 4000 лева, за да си платим сметките и да купим храна. И останаха налични само 43 лева. Какво по-напред да свършим с тях? Хората спряха да даряват през последните години. Преди по-често го правеха. С дарения успях да купя 120 къщи за приюта в монтанското село Якимово, а сега не можем да купим елементарни неща. Децата имат нужда от дрехи и тетрадки, но пари няма“, кахърен е отец Иван, който се надява хора с добри сърца да му помогнат да се справи със заплетената ситуация.

Децата са голямата радост на отчето
Децата са голямата радост на отчето

Разчита да получи дарения по сметката на приюта и така да закупи нужните неща за дечицата, които са му най-голямата радост и му дават сили да продължи благородното си дело.

В същото време добрият духовник има и сериозни проблеми със зрението.

„Имам перде и на двете очи. Не мога да виждам добре, вече не мога и да чета. Преди много обичах да чета книги, но сега ми е невъзможно, тъй като зрението ми е много отслабено. Знам, че операцията е спасение, но ме е страх и няма да се подложа. Ще я карам някак си така, само да не се влоши повече“, разказа тегобите си пред вестника отчето.

Духовникът пак трябва да се справя с безпаричие
Духовникът пак трябва да се справя с безпаричие

Дядо Иван е на 79 години и здравословните проблеми не са му чужди.

„В моя род хората живеят до 82-83 години, но на мен ми се иска да достигна по-сериозна възраст, примерно столетие. Всичко е Божа работа – колкото Господ ми е отредил, толкова ще живея“, каза още духовникът, който използва очила и лупа, когато му се налага да прочете някой важен текст.

През последните години на отец Иван му се струпаха много проблеми. Един от най-тежките моменти беше през 2014 г., когато катастрофира между пловдивското село Цалапица и град Съединение. След инцидента свещеникът беше с травма на главата, гръдния кош, счупена на две места бедрена кост на десния крак и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата. Месеци отне, докато духовникът се възстанови и да може да ходи самостоятелно.

След това на няколко пъти отец Иван влизаше в болница и му откриха диабет. Отчето припадна по време на летен лагер и се появиха усложнения с кръвното налягане. Преживя и два инсулта, след които част от лицето му се парализира и изпитваше затруднения да говори.

Дядо Иван си припомни, че преди време е лекувал болежките си, като е посещавал Божи гроб. Ходил е на святото място над 20 пъти, но вече няма сили да отиде, а лекарите не му позволяват да лети със самолет.

„Двата инсулта, които получих един след друг преди време, много ме събориха. Пет дни бях в кома! Когато се събудих, не помнех близките си хора. Говореха ми, но не познавах никого, сякаш ги виждах за първи път. Аз самият не можех да говоря и това допълнително ме объркваше. Знам, че няма да бъда никога повече същият човек“, припомня си тежките моменти отчето. И добавя: „Няма да се оплаквам! Щом мога да ходя по двора на приюта в Нови хан, значи не съм чак толкова зле“.

КАК ДА ПОМОГНЕМ

Ако искате да помогнете на отец Иван, може да дарите по следните сметки:

Дом за сираци „Св. Николай“ при храм „Св. Троица“, с. Нови хан, п.код 2110

БУЛСТАТ: 175743823

Банкова сметка в лева: UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин

IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF

Сметка в евро: IBAN: BG13UNCR70001522104630 BIC: UNCRBGSF

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Отец Иван от Нови хан: Нямам пари да пратя децата на училище"

Какво мислите?