От утре плащаме по-скъп ток

Ot utre plashtame po skyp tok

Уж минимално увеличение на електроенергията обещаха от КЕВР, но на потребителите не им се струва така като виждат какво плащат.

Средното увеличение на цената на електроенергията от 1,77 % е най-ниското през последните 10 години и е значително по-ниско от годишната инфлация, похвалиха се от регулатора.

Новите цени влизат в сила от 1 юли 2024 г. за следващия едногодишен ценови период до 30.06.2025 г.

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, Комисията утвърди средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители с 1,77 %.

За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10 %, на ЕВН – с 1,85 %, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

С предложеното минимално увеличение цените на електроенергията за битовите потребители у нас остават едни от най-ниските в Европа. Определянето им за период от една година напред създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства.

През последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия да е била само 1,77 %. Увеличението винаги е била по-високо – през 2023 г. то беше 4,7%, през 2022 г. – 4,3%.

От енергийните дружества дадоха възможност на клиентите да самоотчетат електромерите си, за да разделят цените, но и да не го направят, ще бъдат предоставени две фактури със съответните цени.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "От утре плащаме по-скъп ток"

Какво мислите?