От 3 наследени от дядо си животни Недко Стефанов разви ферма с 220 овце

От 3 наследени от дядо си животни Недко Стефанов разви ферма с 220 овце

Това е веруюто на трудолюбивия фермер Недко Стефанов, който превръща животновъдството от свое хоби в професия. Основал стопанството си в търновското село Присово и бързо печели доверието на десетки клиенти, които предпочитат да закупят месо и мляко директно от производителя пред това да се снабдят от големите търговски вериги.

Недко Стефанов е на 40 години. Родом е от село Павел, но отдавна живее във Велико Търново. Казва, че историята на неговата ферма е белязана с дълбока символика.

„Имах наследствени животни от дядо. Бяха само 3. Сърце не ми даде да ги продам. Реших да се захвана с овцевъдство. Първоначално нямах свой имот и затова ги разположих в двора на къщата на мой приятел от Присово. С времето започнах да увеличавам бройката на животните и станаха 7, 10, 20 и така нататък. Впоследствие си закупих собствен имот в селото и към момента са 220“, сподели той.

Овцете му са три породи – „Лакон“ – френска, “Аваси“ – арабска, и „Асаф“ – израелска. Във фермата има също телета и кози.

От 3 наследени от дядо си животни Недко Стефанов разви ферма с 220 овце

Убеден е, че без любов към животните това препитание няма как да бъде практикувано от стопаните. Категоричен е, че поминъкът изисква пълно отдаване и често 24-часово присъствие във фермата.

„В началото сам се грижих за животните. После станаха много и се наложи да наема двама работници. Много е трудно откриването на работна ръка в бранша“, твърди Недко.

По думите му пиковият момента в сектора е около Великден и Гергьовден, когато масово се търси агнешкото месо. Продавал го за 14 лв./кг живо тегло, като тази година продукцията му била изкупена от търновска верига и от много частни клиенти.

Млякото пък се реализира в местна мандра. Продава суровината за 1,80 лв./л.

От 3 наследени от дядо си животни Недко Стефанов разви ферма с 220 овце

„Млякото, добито във фермата от началото на 2024 г. до момента, е 20 т“, уточни Стефанов.

Категоричен е, че няма българско агнешко месо, което да не е качествено, но въпреки това цената се подбива от вноса от Северна Македония и Румъния. Решен е да затвори цикъла на дейността си с отварянето на свой фермерски магазин във Велико Търново. Почти е готов с обекта, очаква разрешително от Общината.

Недко, както и останалите му колеги в сектора в момента се вълнува от дебнещата страната заплаха от чума по дребните преживни животни. Надява се компетентните институции да спрат разпространението на заразата, защото в противен случай браншът ще претърпи сериозни сътресения.

„Изключително тревожно е, защото дори само едно животно да е болно, при доказване на болестта се ликвидира цялото стадо“, заяви той.

Засега 40-годишният фермер няма планове да увеличава още животните си. Не защото не желае да развива стопанството, а заради липсата на работна ръка, която да поеме грижата за четириногите.

Успоредно с труда в животновъдния си обект Недко Стефанов работи и като транжор във Велико Търново. Затова за него няма почивка и вярва, че това е формулата за успех в живота.

Галина ГЕОРГИЕВА

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "От 3 наследени от дядо си животни Недко Стефанов разви ферма с 220 овце"

Какво мислите?