Покойният професор Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, ни е оставил истинска съкровищница от рецепти, до която прибягваме и днес.
Той обичаше да казва, че ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Приживе проф. Мермерски описа съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.
Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен – „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм“.
Описал е в трудовете си уникалните качества на всеки плод и зеленчук, които често не оценяваме.
Един от зеленчуците, който има редица недооценени ползи за човешкото здраве, е тиквата, може би най-големият дар на есента. Тиквата е богата на фибри, благодарение на които създава по-продължително чувство за ситост. Тиквата е известна с уникалните си хранителни и лечебни качества.
1. Още прочутият в древността лекар философ Авицена я е препоръчвал като лечебно средство, включително при болки в ушите.
2. Химическите изследвания показват, че тиквата съдържа от 10 до 14 процента фруктоза, пектин и каротин. Съдържанието на коротин при тиквата е по-високо дори от това на морковите. Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева и яркожълта, толкова е по-високо съдържанието на каротин в нея.
3. Тиквата съдържа витамините В1, В2, В6, С и Е, както и ферменти, протеин, минерални соли на желязото, медта, калция, магнезия, фосфора, кобалта.
Голямото количество витамин А в тиквата, както и съдържанието на витамин С укрепват имунната система в сезона на вирусите и грипа.
4. Семената от тиквата са също много полезни. Те са богати на белтъчини, мазнини и на витамините А, В и С. Много ефикасно средство срещу глисти.
За мъжете с леки проблеми с простатата зелените тиквени семки поради високото си съдържание на цинк предлагат добро облекчение, медицински доказано.
5. Както в народната, така и в съвременната медицина тиквата, освен като храна, е отлично лечебно средство, което спомага за по-доброто храносмилане, за лекуване на възпаление на дебелото черво. 100 г тиква съдържат 0,5 г фибри, изключително важни за добро здраве на храносмилателната система и редовни черва.
Тиквата е отлично средство при отоци, предизвикани от заболявания на сърдечносъдовата система. Съдържащите се в тиквата фитостероли допринасят за понижаването на опасния за сърцето „лош“ холестерол.
Снимка: pixabay
6. Отлично средство при заболявания на бъбреците и черния дроб.
7. Тиквата е особено полезна при лечение на атеросклероза и подагра. Сок от тиква действа успокоително на нервната система.
8. Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. По хранителна стойност се сравнява с картофите. В зрелите плодове на най-добрите сортове тиква се съдържат 10 процента захари – главно захароза и глюкоза, и до 91 процента вода. Целулозата е около 1 процент, а киселини почти липсват. От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, натрий. Високо е съдържанието на витамин С – 15 мг в 100 грама, каротин – 2 мг, витамини В1, В2 и РР.
10. Полезна за зрението и имунната система. Съдържащият се в нея бетакаротин се преобразува от тялото във витамин А. 100 грама тиква осигуряват 170 процента от необходимия за доброто здраве на очите витамин особено в дългите зимни вечери, плюс полезните за зрението антиоксиданти лутеин и зеаксантин.
11. Тиквата е много подходяща за диабетици.
12. Поради високото съдържание на калий, който подпомага диурезата и намалява количеството на албумин в организма, тиквата намира широко приложение в рационалното и диетичното хранене. Отлична за консумация след тренировки за възстановяване на електролитите.
13. Тиквите са богати и на аминокиселината триптофан, която е важна за производството на хормона на доброто настроение серотонин. Хапването на тиква на вечеря може да подсигури и качествена отмора през нощта.
В Древен Китай на младоженците се подарявала тиква като пожелание за плодовитост.
Снимка: pixabay
Тиквите (Cucurbita) са род плодови зеленчуци от семейство „Тиквови“.
Тиквите първоначално са дошли от Южна Америка, където в Перу и Мексико са си ги хапвали още преди 8 000 години. С откриването на Америка те намират и своя път към Европа.
Според легендата именно Христофор Колумб е пренесъл тиквените семена в Европа. Но в същото време тиквата е била в странна за нас форма, като каретата на Пепеляшка – продълговата и изкривена, и минало доста време, докато придобила приятна закръгленост.
Съществуват около 800 различни вида тикви, но само около 200 от тях са годни за консумация. Тиквите притежават огромно разнообразие от цветове: бяло, жълто, зелено, черно, петнисти или шарени. Има тикви в много различни форми: кръгла или овална (тип цигулка), крушовидна или с формата на зрял лук. Някои сортове са с гладка повърхност, а други с по-грапава кора.
Най-голямата тиква в света – с тегло 953.5 кг, е била отгледана в швейцарската ферма на Бени Майер. Всъщност рекордьорката, отгледана от Майер, тежала невероятните 1053.5 кг, но била дисквалифицирана заради открита дупка.
Be the first to comment on "Покойният проф. Мермерски ни завеща 13 причини да ядем тиква всеки ден:"