Home » ЗА ДАМИТЕ » Покривка за маса – как правилно да използваме този аксесоар
Покривка за маса – как правилно да използваме този аксесоар

Покривка за маса – как правилно да използваме този аксесоар

Покривката създава красива, ежедневно уютна или празнична маса, която позволява приятно, весело, тържествено настроение. Този елемент може да е постоянен в декора на дома. И да изглежда оригинално и уютно.

За да изпълни наистина своето предназначение, при избора на покривка винаги трябва да се съобразяваме с формата на масата, модните нюанси и текстури, със стила и интериора на помещението.

Изборът на покривка зависи от конкретния случай. Ако е сватба или рожден ден – да е класически бяла. А за детски рожден ден – да е цветна, с ярки принтове на анимационни или приказни герои. И винаги да е съобразена с размера на масата.  Не е задължително да използвате само една покривка. Може да са няколко, които се отличават по размери, форма и цвят, но в същото време чудесно, красиво и необичайно се допълват.

Модните цветове днес са класическо бяло, бежово, кафяво, светло синьо, светло сиво. Покривки с ярки цветове не е желателно да се използват, защото влияят негативно при приема на храна. Ако желаете да направите масата по-ярка, може да добавите неголяма цветна покривка върху основната бяла.  Или да се добавят по-ярки декоративни детайли върху светлата покривка.

Много е модно покривката да е в стила на интериора на стаята. Това се отнася не само за ежедневието, но и за специалните поводи.

В последно време, както всички знаем, са популярни еко детайлите. Затова може да подберете покривки в бежово, светло синьо, светло зелено и бяло от лен, памук или друга натурална тъкан. А бялото си е винаги на мода – универсално и актуално. При избора на бяла покривка обръщайте винаги внимание на тъканта, от която е изработена. Тя трябва да е практична и лесно да се пере и почиства от различните замърсявания.

Днес се използват различни варианти за допълнение на еднотонната покривка. За да не изглежда семпло, тя може да се допълни с различни декори, за да има меко и красиво излъчване, да носи уют и комфорт.

Модата при покривките за маса не е така скоротечна, както при модата при дрехите, но и тя си диктува своите правила. Покривката диктува сервирането на масата, избора на съдове и прибори. В особено тържествени случаи се препоръчва да се постели на масата дълга еднотонна покривка, а отгоре – малка бяла покривка.

Каквито и цветове да се налагат, определено може да се каже, че никоя съвременна мода и етикет не диктуват определена цветова гама, а предлагат варианти при избора на покривки. Изключение прави бялата покривка, която е на мода винаги. Тя е абсолютен фаворит за тържествени случаи.

Днес много домакини предпочитат бели и кремави покривки от висококачествен памук , допълнени с фина бродерия или плетиво. Модели, напомнящи старинните покривки, получени в наследство от аристократични предци и същевременно органично вписващи се в съвременния интериор.

Какво още е нужно за доброто настроение, уюта и комфорта на ежедневната ни трапеза или за празничното настроение на празничната маса? Само приготвени с любов ястия, които ние с гордост ще поднесем на любимите си хора, на приятели и близки върху прекрасната покривка, избрана с много вкус.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?