Home » ЗДРАВЕ » Ползи от конския кестен-Разширени вени, настинки, бронхит, атеросклероза, хипертония, тромбофлебит, храносмилателната система
Ползи от конския кестен

Ползи от конския кестен-Разширени вени, настинки, бронхит, атеросклероза, хипертония, тромбофлебит, храносмилателната система

Конски кестен – не само красиво, но и лечебно дърво. Почти всичките му части – листа, цветя, плодове и кора – се използват в народната и традиционната медицина.

Тинктура от конски кестен помага при решаването на много здравословни проблеми и е добра за превенция. Той се използва за разширени вени, настинки, бронхит и други по-сериозни заболявания на дихателната система, атеросклероза, хипертония, тромбофлебит, с храносмилателната система и проблеми с репродуктивните органи.

Конски кестен

Преди да приложите тинктурата на конски кестен, консултирайте се с лекар. Да се ​​определи тинктура, подходяща за определена болест и дозата й е само в неговата компетентност.

Но ако се съмнявате, че вие ​​сами сте квалифицирани достатъчно в народната медицина, ние имаме за вас няколко съвета за използване на това чудотворно дърво.

Цветове и листа от конски кестен се събират през май. Внимателно нарязани и сухи, се прибират в буркани и предпазват от пряка слънчева светлина. Плодовете започват да се събират в началото на септември, сушат се две до четири седмици.

Рано през пролетта се събира кората, изрязва се от клоните след подрязване на дърветата. Кората, нарязана на парчета, се изсушава на сянка или в добре проветриви помещения.

Ето няколко рецепти с конски кестен. Отвара от корен или кората на кестен се приема срещу пептична язва на стомаха, червата и вътрешно кървене.

В 2 ч.л. смачкана кора налейте 1 чаша вряща вода, 1 час настояват на водна баня, охладете, прецедете. Вземете тази инфузия от 2 супени лъжици, 5 пъти на ден. За предпочитане 15 минути преди хранене.

Тинктура от плодовете на конския кестен се приема при заболявания на ставите.

10 зрели плода се смилат, изсипват се в 500 мл водка. Една седмица престоява на тъмно място в кутията със затворен капак, след което се филтрира. Пийте 20 капки три пъти дневно в продължение на 30 минути преди хранене. От тази тинктура се правят и компреси, които ги налагат върху областта на засегнатите стави.

Тинктура от цветове от конски кестен се използва при лечение на артрит, подагра, ишиас, остеохондроза.

50 грама цветове се изсипват в 500 мл водка. Настоявайте за две седмици в запечатан съд на място, недостъпно за слънчевата светлина, периодично разклащате. Прецежда се. Нанасяте външно. Такова лекарство лекува и анестезира.

В аптеката продават екстракт от тинктура и конски кестени. И тя се съхранява в течна форма на хладно тъмно място. Преди да използвате някоя от тях, прочетете инструкциите, които показват дозировка и противопоказания. Подобно на всяко лекарство, ако се приема редовно и правилно, то може да се излекува и ако се злоупотреби, може да причини вреда. Бъдете внимателни и здрави!

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?