Горещи новини

Посред зима пекох козунак и пак ще повторя – целият е пълен с орехи, тестото е пух, а докато се пече, прелива от формата!

Посред зима пекох козунак и пак ще повторя - целият е пълен с орехи тестото е пух а докато се пече прелива от формата!

Обикновено свързваме козунака с Великден, но ви съветвам да не чакате толкова дълго, за да опитате тази рецепта за Козуначени плетенки с орехи.

Получава се някакво вълшебство от пухкаво тесто, цялото на конци, а докато плетенките се пекат, виждаш как тестото направо прелива от формата – толкова много се надига във фурната!

Крайният резултат може да задоволи претенциите на най-големите майстори на козунака, а орехите в тестото са само едно приятно допълнение. С две думи – досега не съм срещала по-сполучлива рецепта за домашен козунак.

Ето необходимите продукти:

Козуначени плетенки с орехи

Продукти:

  • 200 мл хладко мляко

80 г захар

  • 1 чаена лъжичка ванилова захар
  • 6 ​​г суха мая (1 чаена лъжичка)
  • 1 яйце
  • 1 белтък
  • 40 г масло със стайна температура + за намазване на тестото
  • 20 мл олио
  • 500 г пшенично брашно
  • 1/2 чаена лъжичка сол

За плънката:

  • масло, захар, ядки

За намазване:

  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица мляко

Приготвяне:

Смесете млякото, захарта, ванилията и маята. Добавете маслото, яйцето и белтъка, като запазете жълтъка за намазване на тестото. След това постепенно добавете брашното, смесено със солта и омесете меко, компактно тесто.

Доомесете с масло, покрийте и оставете да втаса за 60 минути. Втасалото тесто се премесва и се разделя на 2 топки. Оставете ги покрити да починат 15 минути.

Върху набрашнена повърхност сплескайте всяка топка с ръце, след което я разточете с точилка, след което намажете кората с масло и поръсете със захар и ядки. Навийте на руло.

козуначено тесто с орехи

Снимка: YouTube

Разполовете го по дължина, но само от единия край, за да получите 2 фитила. Разделете ги и ги усучете на плитка, като сгънете двата края надолу.

оформяне козунак

Снимка: YouTube

козуначени плетенки

Снимка: YouTube

Повторете с второто тесто. След това поставете плитките във форми за хляб и ги оставете да втасат за 20 минути.

Намажете ги с жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути.

козуначени плетенки

Снимка: YouTube

Оставете ги да изстинат преди сервиране.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Посред зима пекох козунак и пак ще повторя – целият е пълен с орехи, тестото е пух, а докато се пече, прелива от формата!"

Какво мислите?