Постна шоколадова торта – пухкав, сочен блат, целият пропит с МНОГО крем! Малко вълшебство:

Постна шоколадова торта - пухкав сочен блат целият пропит с МНОГО крем! Малко вълшебство:Screenshot

Просто, меко и интензивно шоколадово – без яйца, мляко и маргарин.

Тази Постна шоколадова торта е перфектен пример, че един постен десерт може да бъде богат, изискан и изключително вкусен.

Приготвя се с един блат, който остава мека и сочна благодарение на бадемите, водата и олиото, а след това се покрива с луксозен постен шоколадов крем, който прониква в кората и ѝ придава идеалната текстура.

Без сложни пластове, но с максимален вкус – десерт, който ви печели от първата хапка. Ето какво ви е необходимо:

постна шоколадова торта

Снимка: Pinterest

Постна шоколадова торта

Продукти:

За блата:

  • 250 г брашно
  • 100 г смлени бадеми
  • 200 г захар
  • 40 г какао на прах (качествено, тъмно)
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 щипка сол
  • 100 мл олио
  • 250 мл хладка вода
  • 150 мл растително мляко (бадемово, овесено или соево)
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • по желание: няколко нарязани ядки или кубчета нискомаслен шоколад

За нискомасления шоколадов крем / топинг:

  • 200 г нискомаслен тъмен шоколад
  • 300 мл кокосово мляко (или бадемово мляко)
  • 2 супени лъжици какао на прах
  • 3 супени лъжици пудра захар
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

За украса:

  • настърган нискомаслен шоколад
  • нарязани бадеми или орехи, по желание

Метод на приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, смлените бадеми, захарта, какаото, бакпулвера, содата бикарбонат и солта.

В друга купа смесете течните съставки: олио, вода, растително мляко, ябълков оцет и ванилия.

Добавете течните съставки към сухата смес и разбъркайте с телена бъркалка, докато получите гладка и мека смес.

Изсипете сместа във форма, покрита с хартия за печене (кръгла форма с диаметър 24 см или по-малка правоъгълна).

Печете в предварително загрята фурна на 180 °C за около 35–40 минути, докато проверите с клечка за зъби – трябва да излезе сухо.

Оставете блата да се охлади за кратко, след което го надупчете с вилица, докато е още топъл.

парче шоколадова торта

Снимка: Pinterest

За крема:

В малка тенджера загрейте кокосовото мляко на слаб огън, като внимавате да не заври.

Добавете ситно нарязания шоколад, какаото и пудрата захар.

Бъркайте непрекъснато, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка и лъскава.

Накрая добавете олиото и ванилията и разбъркайте за кратко.

Бавно изсипете топлия крем върху блата, така че да се поеме равномерно.

Поръсете отгоре с настърган тъмен шоколад и по желание със смлени бадеми или орехи.

Оставете тортата да се охлади напълно и да стегне – най-добре е да я оставите да престои една нощ в хладилник.

шоколадова торта

Снимка: Pinterest

Полезни съвети

• За още по-голяма сочност, преди да добавите сметаната, залейте блата с 3–4 супени лъжици топло растително мляко.

• Вместо бадеми, можете да използвате лешници или орехи.

• Кокосовото мляко му придава специална кремообразност и пълнота на вкуса.

• Тортата може да се съхранява в хладилник 3–4 дни, а на следващия ден е още по-вкусна.

Тази постна шоколадова торта е доказателство, че лесното приготвяне може да даде отлични резултати.

Сочен блат, богат шоколадов крем и фин бадемов аромат създават десерт, който изглежда и има вкус на истинска сладкарска класика – идеален както за пости, така и за всеки празничен повод.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Постна шоколадова торта – пухкав, сочен блат, целият пропит с МНОГО крем! Малко вълшебство:"

Какво мислите?