Потомствен животновъд: Йовко Михайлов от Ореш отглежда 174 овце

Iovko Mihailov ot Oresh

Йовко Михайлов от село Ореш се е посветил на животновъдството още от малък. Като първокласник е пасял кравите на своите баба и дядо, разказва в материал Лилия Лозанова в Агро вестник.

От другия си дядо Йозо Павлов е наследил първите 15 овце, които е увеличил до 174 животни. Той го е подтикнал да се занимава с овцевъдство. Фермерът е на 35 години, завършил Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“. В периода 2008-2012 г. е работил в Италия, в сферата на земеделието. Помагал е във ферма, в която основно са се отглеждали ягоди, но и зеленчуци като домати, лук, картофи…

Като се завърнал от странство последвал съвета на дядо Йозо и се захванал с животновъдство. Овцете му са кръстоски, но ползва породисти кочове от породите „Асаф“, „Лакон“, „Ил дьо Франс“. Близо 35 глави е оставил за майки. В стопанството си се грижи още за 10 магарета, два коня, една кобила и жребец, кръстоска с тежковоз.

Осигурява храна на питомците си, като обработва около 300 дка земя. С люцерна е засял 70 дка, като в момента прибира втори откос. Около 100 дка е засял с овес, който жъне във восъчна зрялост и балира за груб фураж. Заделил е 130 дка за царевица, но миналата година е получил слаба реколта заради сушата – около 250-300 кг/ дка. За съжаление, трудно осигурява сено.

Около 200 дка ливади край селото вече са разорани и на тях се отглеждат зърнени култури.

Фермерът ползва около 650 дка ливади за паша на стадото си, като е заградил определени територии с електропастир. Пашува през по-голямата част от годината – от април до края на октомври. Тъй като последните години са сушави, още през септември миналата година тревата е изсъхнала, затова се е наложило да храни овцете на ясла.

Със стадото пасат и магарета, които младият фермер нарича „пожарникари“. Впрегатните животни се хранят с по-високите треви и храсти, които често са най-запалимите. Така те оставят по-ниската и сочна трева за овцете.

Сам дои на ръка – всяка сутрин от 6 ч докъм 9 ч, а вечер от 21 и 30 ч до 24 часа. Въпреки че това е тежък труд, не допуска друг човек да му помага в тази дейност.

Предава продукцията на мандра, но за съжаление цената е неудовлетворителна. В началото на тази година изкупната цена е стартирала от 2 лв./литър, но после е намалена до 1,80 лв./литър. През миналата е била по-висока в началото на сезона – 2,30 лв./литър. Преди е приготвял млечни продукти, но сега е изключително натоварен и едва се справя с ежедневните задачи.

Сам пасе стадото, като дядо Йозо и съпругата му Силвия Ексерова само подкарват животните и чистят обора. Фермата се намира в бившия стопански двор на селото, като е закупил сградата още през 2014 г.

Реализацията на агнетата също не е лесна, защото активният период на продажба е от Великден до края на май.

Йовко Михайлов мечтае да увеличи овцете до 300 бройки, но засега се въздържа заради липсата на работна ръка и помощник. Смята, че всяко разрастване на фермата ще доведе до необходимост от закупуване на допълнителна техника и инвестиции.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Потомствен животновъд: Йовко Михайлов от Ореш отглежда 174 овце"

Какво мислите?