Приготвих я, докато се печеше основното, а всички онемяха, когато я поднесох: Залях бисквитите със сместа и оставих да стегне:

Приготвих я докато се печеше основното а всички онемяха когато я поднесох: Залях бисквитите със сместа и оставих да стегне:

Торта без печене и варене на сложни кремове – щом си приготвите продуктите, става готова за 10-тина минути. Не се оставяйте обаче простотата на приготвянето й да ви заблуди – всъщност е адски вкусна, буквално всяка хапка се топи в устата.

С тази интересна украса може да я поднесете „рамо до рамо“ с онези скъпи и сложни торти, чието приготвяне отнема ден-два.

Запишете си тази рецепта, защото ще я приготвяте много често. Ето какво ви трябва за уникално лесната и вкусна Торта Калдъръмче (нарекох я така, защото прилича на калдъръмена улица):

Торта Калдъръмче

Продукти: 

  • 400 гр. бисквити
  • 100 гр. орехи
  • 50 гр. какао на прах
  • 200 мл прясно мляко
  • 120 гр. несолено масло
  • 100 гр. захар
  • 1/2 пакетче ванилова захар
  • 120 гр. шоколад
  • 100 мл. сладкарска сметана
  • 40 гр. бял шоколад за украса

Приготвяне: 

Начупете бисквитите с ръка на едри парчета и ги наредете в дълбока купа. Орехите нарежете на едро или ги сложете в блендер, но не ги смилайте на ситно, добре е да се усещат. (Оставете едната ръка настрани за декорация). Разбъркайте.

натрошени бисквити

Снимка: YouTube

Сложете 200 мл мляко в тенджера, добавете 100 г захар и малко ванилова захар, след това добавете 50 г какао на прах. Разбърква се добре, за да няма бучки, след което се поставя на умерена температура и се загрява при непрекъснато бъркане, докато съставките се разтопят.

какаов сос

Снимка: YouTube

Добавя се нарязаното на по-малки кубчета масло (120 г) и се бърка, докато и то се разтопи напълно и се поеме в сместа. Трябва да се получи смес, подобна на шоколадова глазура, само че по-рядка.

масло в шоколада

Снимка: YouTube

шоколадова глазура

Снимка: YouTube

С готовия шоколадов сос се заливат натрошените бисквити. Разбъркайте внимателно с лъжица или шпатула, като внимавате да останат цели парченца от бисквитите. Ще забележите, че сместа бързо ще се сгъсти и ще попие в бисквитите.

бисквитена смес

Снимка: YouTube

Изсипете я в предварително подготвена форма за торта с гъвкав борд, застлан с гладка хартия или фолио. Използвайте по-малка форма, ако искате по-висока торта. Заравнете и оставете да се охлади за 10 минути.

През това време загрейте сладката сметана заедно с начупения на кубчета шоколад на слаб огън или водна баня. Внимавайте да не заври. Разбъркайте, докато сместа стане гладка и я изсипете върху тортата. В средата изсипете разтопения бял шоколад и с клечка за зъби направете шарки във формата на слънце.

гъст шоколад

Снимка: YouTube

шоколадова глазура торта

Снимка: YouTube

бял шоколад глазура

Снимка: YouTube

Отстрани поръсете счукани орехи.

украса шоколадова торта

Снимка: YouTube

Оставете тортата да се охлади в хладилник поне 2 часа преди сервиране.

шоколадова торта Калдъръмче

Снимка: YouTube

парче шоколадова торта

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Приготвих я, докато се печеше основното, а всички онемяха, когато я поднесох: Залях бисквитите със сместа и оставих да стегне:"

Какво мислите?