Горещи новини

Приятелките ми ги правят с бяло вино, но аз уважавам само Масленките с бира на леля Ванче – задължителни за Великден!

Приятелките ми ги правят с бяло вино но аз уважавам само Масленките с бира на леля Ванче - задължителни за Великден!

Навремето мама имаше една приятелка, леля Ванче, която бе изключителна кулинарка. От нея са повечето рецепти за солени и сладки изкушения, които се приготвяха у нас, когато бяхме деца, а сега аз на свой ред ги приготвям за моите деца!

Сред всички рецепти почетно място заемат Масленките с бира на леля Ванче – крехки, пръхкави и пълни с вкусни неща! „Всяка хапка е връщане към миналото, когато кухните ухаеха на любов и простота“, казваше мама винаги, когато споменаваше тези постни сладки.

ВБез яйца, мляко или масло, те са идеални за постите, но са толкова вкусни, че остават любими и след тези дни.

Защо ги обичаме?

Защото са семпли, носталгични и носят топлина от времето, когато нашите майки и баби са ги приготвяли с любов за цялото семейство. Ето какво ви трябва:

Масленките с бира на леля Ванче

Продукти:

За тестото:

  • 900 гр. брашно
  • 250 мл олио
  • 400 мл бира
  • 4 супени лъжици захар
  • 1 пакетче бакпулвер

За плънката:

  • 300 г смлени или счукани орехи

За поръсване:

  • 200 г кокосово брашно

За сиропа:

  • 700 гр. захар
  • 600 мл вода
  • 1 лимон (сок)

Приготвяне:

В дълбока купа смесете брашното, олиото, бирата, захарта и бакпулвера. Месете до получаване на меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете.

продукти биренки

Снимка: Facebook

„Тестото е душата на масленките“, би казала майка ми – оставете го да престои няколко минути.

Разделете тестото на топки. За малко по-големи сладки направете 45 топки, а ако искате по-малки, ги разделете на 60 парчета. Всяка топка сплескайте на тънък кръг.

орехче в тестото

Снимка: Facebook

В средата на всеки кръг поставете по една чаена лъжичка орехи, след което прегънете тестото и го затворете във формата на полумесец или топка по желание.

топчици тесто

Снимка: Facebook

Аз обичам да добавям локум или стафиди, а понякога и сладко – според това какъв точно вкус искам да имат масленките, но вие може да приготвите и основния вариант с орехи.

Подредете топчетата в тава, застлана с хартия за печене. Печете ги в предварително загрята фурна на 200 °C за около 20 минути, докато придобият лек златист цвят.

изпечени масленки

Снимка: Facebook

Поставете захарта, водата и сока от един лимон в тенджера. Оставете да заври, след това отстранете от огъня и оставете леко да се охлади.

сироп за масленки

Снимка: Facebook

Потопете охладените биренки в топлия сироп, за да поемат сладката течност, след което ги оваляйте в кокосово брашно.

масленки с кокос

Снимка: Facebook

С останалия сироп залейте топките в тавата за допълнителна сочност.

сладка в сироп

Снимка: Facebook

Оставете ги да изстинат и се насладете на този постен деликатес, който съчетава миналото с настоящето.

масленка с орехи

Снимка: Facebook

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Приятелките ми ги правят с бяло вино, но аз уважавам само Масленките с бира на леля Ванче – задължителни за Великден!"

Какво мислите?