Горещи новини

Приятел от Италия ми показа как се прави домашна моцарела. Никога повече няма да я купя от магазин

Eto kak se pravi domashna mocarela

По-лесно е, отколкото си мислите!

Моцарелата е едно от сирената, без които е трудно да си представим италианската кухня.

Меката и кремообразна топка е страхотна на вкус не само топла, но и като гарнитура към салати.

Вместо да купувам готова моцарела от магазина, я приготвям сама вкъщи – по-лесно е, отколкото си мислите.

Изключителна рецепта за най-добрата домашна моцарела.

У дома обичаме салата Капрезе, особено през лятото, когато доматите имат вкус
и миризма „както трябва“.

Разбира се, не можем и без моцарела.

При едно посещение в слънчева Италия научих домашната рецепта за това популярно и вкусно сирене.

Може да изглежда сложно, но нищо не може да бъде по-далеч от истината. Работи перфектно от първия
опит, така че дори и начинаещите могат да го направят.

Не е нужно да купувате сирищна мая веднага, опитайте да го направите с обикновен
оцет.

Моцарелата е култово италианско сирене, традиционно произведено от биволско мляко.

Не е нужно обаче да си чешем главата и да се чудим откъде да вземем такова мляко.

Това сирене може да бъде направено и от краве мляко, като същевременно запазва уникалния си вкус и текстура.

Моцарелата е неизменна част от много италиански ястия, доминира в пицата и лазанята.

Можете лесно да го добавите към салати или да го използвате за сандвичи.

Тази незабележима бяла топка е богата на калций, витамини от група В и протеини.

И най-важното – просто е вкусно!

За да приготвим домашна моцарела, се нуждаем от:

  • 2 литра пълномаслено мляко (със съдържание на мазнини най-малко 3,2%)
  • 120 мл бял оцет
  • 5 г нейодирана сол

Приготвяне:

Изсипете млякото в тенджера с дебело дъно.

Загрейте го на среден огън, докато достигне температура от 46°C.

Намаляваме силата на огъня и наливаме оцет. Разбъркайте и махнете тенджерата от котлона.

Сместа от мляко и оцет трябва да започне да се подсирва.

Продължете да бъркате, докато се образуват видими бучки от суроватка.

Покрийте съда с капак и оставете за 30 минути. Прецедете суроватката от сиренето с помощта на цедка.

След това използвайте черпак, за да изстискате излишната течност.

Оформяме топка, като непрекъснато изстискваме излишната вода.

Загрейте суроватката до 70°C и добавете сол.

Изсипете топлата суроватка върху топката моцарела.

Оставете моцарелата да се накисне за известно време.

След това извадете моцарелата и изстискайте излишната течност.

Сложете сиренето в отделен съд със студена вода за малко.

Домашната моцарела е готова за сервиране.

Желаем ви добър апетит!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Приятел от Италия ми показа как се прави домашна моцарела. Никога повече няма да я купя от магазин"

Какво мислите?