Home » БЪЛГАРИЯ » Продуцентът на „Господарите“ – Джуди Халваджиян: На държавата ѝ трябва човек с топки!
Продуцентът на "Господарите" - Джуди Халваджиян

Продуцентът на „Господарите“ – Джуди Халваджиян: На държавата ѝ трябва човек с топки!

Знаете чудесно кой е Джуди Халваджиян, но да ви припомним накратко. Той е роден в София на 20 октомври 1974 г.

Заминава за Апенините едва 14-годишен. Дълги години живее в Италия, където завършва „Кино и телевизионно продуцентство“, но в един момент решава да се завърне в България, за да приложи наученото на практика. Заедно с брат си Магърдич Халваджиян и Асен Чанков създават продуцентска къща „Глобал Вижън“.

През 2003 г. стартира предаването Господари на ефира, на което той е продуцент и до днес. Сатиричното шоу всекидневно издирва и показва едно към едно безобразията в държавицата ни, които никак не липсват, както и сами сте забелязали. Този път решихме да не се фокусираме върху предаването, а си поговорихме с Джуди за всичко останало.

– Джуди, видях във Фейсбук снимки с брат ти Маги. Често демонстрирате голямото си приятелство, тази взаимопомощ, която има между вас…

– Това не е взаимопомощ, това е  любов, братска любов. Ние от малки сме възпитани да се обичаме и да се уважаваме. С годините това чувство се е запазило. Аз съм много щастлив от този факт, най-вероятно и той. За нас това не е демонстрация, а нещо, което е в реда на нещата. Винаги е било така.

– Ама сигурно се биехте като малки?

– Той ме биеше, защото бях по-малък. Той е с близо 8 години по-голям от мен, така че много-много, ако не слушах, естествено си отнасях някой и друг шамар.

– Не си разказвал за историята на рода си. Как е дошъл тук, къде се е заселил?

– Аз, когато съм се родил, за съжаление, голяма част от моите роднини от арменската страна вече са били починали. Брат ми си ги спомня, но не и аз… Затова и арменски не знам. От цялата тази голяма арменска фамилия са останали малко хора. Моят дядо, който е баща на баща ми, пристига около 1915 г. заради арменския геноцид в Турция и се заселват в Плевен. През годините арменският ни род лека-полека се стопява. За сега в България е останал само чичо ми, който е брат на баща ми и живее в Априлци. Баща ми се запознава с майка ми, ражда се брат ми, но аз се раждам в София през 1974 г.  Единствен съм роден тук, целят ни род е роден в Плевен. Тогава  баща ми е намерил работа в София. Те са артисти, майка ми -балерина, а баща ми актьор. По-този начин идват в столицата.

Част от нашата рода пък заминава за Америка, когато през 1967 или 1968-ма г. отварят за малко границите и казват: „Всички арменци, които могат и искат, да заминават.“ Тогава тръгват много хора от нашите. За съжаление, заради неговите близки баща ми решава да останем в България.

– И сега щеше да си американски продуцент?

– Кой знае… Аз не съжалявам, че съм в България, нито, че съм българин. Проблемът е, че възможността, която може да ти даде една Америка знаем каква е. Тази, която ти дава една България, също я знаем.

– В тази връзка, какво мислиш за вечната бедствена ситуация на България ?

– Мисля много лоши работи. Ще ти кажа защо. Аз съм живял 15 години в Италия. Върнах се тук през 2003 г., когато решихме да правим Господари на ефира. Тогава бях много по-голям оптимист. Надявах се, че нещата наистина могат да тръгнат в правилната посока. През тези 13 години разбрах, че политическата ни класа, манталитетът ни, всичко това е много объркано и много грешно.

– И май вече нямаме шанс да заживеем нормално, нито децата ни.

– Аз също искам да живея в една нормална България. Мога да си позволя, благодарение на моя труд през тези години, да не ми влияе чак толкова много всичко, което се случва в държавата, но нормалният човек страда. Цялата политическа класа, всичко, което ни заобикаля, е под всякаква критика. Има страшно много некомпетентни хора, не само в политиката, те са във всеки бранш, но преди всичко говоря за политиката, защото тя управлява държавата. Тази корупция, това безочие на политиците ни, допринасят животът да не е такъв, какъвто трябва да бъде. Огромната част от нещата, които говорят са прах в очите на народа, това е истината. Могат да излъжат много хора, но мен не могат. А и аз чрез Господари на ефира правя всичко възможно, за да съобщавам на нормалния човек какво се случва, как го лъжат, как го подвеждат. Правя всичко възможно да не му давам да заспи, да му казвам: „Българино, виж какво правят! Виж истината!“ Да, с инструментите на хумора, но го правя. Чрез репортажите смятам, че върша повече от институциите в тази държава, защото ние помагаме на страшно много хора. Не мисля, че има държавна институция, която може да се похвали със същото…

– Да, но пък правят всичко възможно да ни успят съвсем, да не кажа завинаги…

– Да, точно така. И аз вече не смея да бъда оптимист, защото виждам нещата отблизо, а това е жалката картинка. Няма алтернатива, няма честни хора, на които да им повярваш. В цял свят политиците лъжат и крадат. Така е… Проблемът е, че тук лъжат и крадат многократно повече. Уникална държава!

– Вярваш ли в конспиративната, но близка до акъла теория, че за бизнес и политическа класа още навремето са „назначени“ хора верни на БКП, програмирани да поемат икономическите лостове…

– Така стана. Да, най-вероятно е вярно. Още през 90-те години, когато можеше да тръгнем в правилната посока, след като Тодор Живков падна, ДС взеха ситуацията в ръце. Това е трагичната истина за българската ни държава. От там се появиха мутрите, от там се появи цялата липса на държавност. От там се създадоха много лоши практики, в бизнеса, в политиката. И ето, че 26 години след това – ние сме за никъде. Изнесоха се много пари по онова време от държавата. Ако бяха инвестирани правилно, ако бяха управлявани от честни хора, България щеше да е далеч-далеч по-добре. Ето я Румъния. Икономически може да не са кой знае колко по-добре от нас, но там се случват неща, които тук не се случват. Специализираната им прокуратура лови и вкарва в затвора всички мошеници, ама  няма премиер, няма президент, няма високопоставен чиновник, всички.

– Нашите обичат да казват, че така в Румъния се разчистват политически сметки.

– Защото така им е удобно да казват. Тук трябва задължително, на минутата, да се създаде такова нещо. И да видиш как за 2-3 години държавата ни ще се оправи. Трябва да влязат на топло много хора, които са на свобода. Говоря за бизнесмени, говоря за престъпници, говоря за политици. Това е пък благодарение на същите тези политици, които така са се овъртолили, всички имат определени интереси и не смеят да направят нужните промени. Тази държава ще се оправи, ако  се намери някой честен и чист човек с топки, който  да застане срещу тях. Имаме искряща нужда от специализирана и честна прокуратура, защото нашата е под всякаква критика. Ние в Господари на ефира не спираме да ги критикуваме, като не си вършат работата. А виждаме как не я вършат директно с нашите репортажи. Първата крачка, която трябва да се направи е създаването на въпросната специализирана прокуратура, но това не е достатъчно. Втората е, че трябва да се направят промени в съдебната система, за да имаме независим и обективен съд, който да осъди престъпниците в тази държава, включително и политици.

– Търси се някой като съдията Джовани Фалконе в Италия, когото накрая взривиха, но благодарение на усилията му мафията беше натикана в миша дупка…

– Нямам представа кой. Аз не мога да дам рецепта за всичко в тази държава, защото не ми е това работата. Аз говоря като гражданин, като средноинтелигентен човек, който вижда какво се случва и има винаги позиция за нещата. За съжаление, политиците правят така, че българинът да няма позиция в живота си, да го мачкат и той да се обезкуражи тотално, да няма желание да се бори. След толкова безумици, които се случиха в тази държава, трябва през ден народът да е на площада, ама всички заедно. Само така нещо може да се промени. А ние седим и казваме: „От тази държава нищо не става“. Критикуваме, но нищо не променяме. Така, че приветствам това да дойде един морално чист човек и да поеме отговорността.

– Веднага ще го направят чисто черен, нали знаеш?

– Е те ще го направят черен, но ако той е чист, колкото и да го калят… те и румънските политици се опитаха да противодействат на специализираната прокуратура, но не успяха. Трябва просто да се опитаме да го направим, ако искаме в тази държава нещата да се подобрят. Ако не, ще принудят малкото останал тук нормални хора да си тръгнат от нея.

– А по света безумието ескалира. Да живее международното положение, каквито бяха лозунгите през соца, ама то взе да става страшно.

– Аз съм казвал и друг път, че в световната политика нещата са оставени малко на течението. От гледна точка на това, че големите държави продължават да си гледат само собствения интерес и да си го мерят с другите големи държави. Това е най-лошото. По тази причина позволиха на безумците от Ислямска държава да направят всичко, което направиха в последните години и да се развият до тази степен, до която са достигнали. Големите държави, ако се съберат и решат, че трябва да ги унищожат, ще го  сторят точно за един месец. Вероятно има други интереси, които ние на знаем? Има много противоречиви мнения за тези неща. От една страна, че американците ги били създали… За мен е абсурдно.

– Други казват, че структурата на Ислямска държава е точно същата като на КГБ, защото е създадена от офицери в тайните служби на Саддам, които са все съветски възпитаници…

– Възможно е да има някаква истина във всички тези предположения, но те си остават предположения.

– Да минем от големите световни въпроси към българския тв пазар и въпросчето – какво точно става там?

– Да минем. Как да ти кажа. През 2000 г. се събуди частният телевизионен пазар, преди който никакъв друг не е имало, защото имаше една държавна телевизия и не може да се говори за добро ниво на тв продуктите Появиха се частните телевизии и те трябваше да се докажат, да изровят всякакви видове формати, които съществуват по света. В рамките на 6-7 години излъчиха всичко това, което можеше да  излъчат, за да се преборят с дългогодишния монополист Канал 1, но по този начин разглезиха много зрителят, защото беше видял всичките тези неща за кратко време и вече трудно можеше да го изненадаш. За нас продуцентите и за телевизиите настана труден период, защото  не се бълват чак толкова много нови формати по света. След това дойде световната криза през 2008-2009 г. , която по някакъв начин удари и телевизиите. Ние от „Глобал груп“, всички знаят, отидохме в Би Ти Ви, работехме с тях, а после дойдоха проблемите. Върнахме се в Нова телевизия, която беше изпаднала в голяма криза в периода 2009-2012 г., но след това успя да се изстреля. Винаги съм казвал, че е много важно да има добри мениджъри, а смятам, че откакто Дидие /Щосел-б.а/ пое изцяло телевизията се справя чудесно с нея. Вярвам и в друго нещо, че Господари на ефира носи късмет, в която и телевизия да отиде. Когато се преместихме в Би Ти Ви – Нова тв тотално потъна, а Би Ти Ви вървеше много добре. В момента, в който се върнахме в Нова, стана обратното. Ами да, Господарите са на късмет!

– Двете телевизии непрекъснато си мерят рейтингите с две агенции….

 В момента има една шизофренична ситуация, защото имаме две пийпълметрични компании, които измерват рейтингите в България. Това са Нилсън, световноизвестна и доказана компания, и една ГАРБ , която честно да ти кажа, аз някак не ѝ вярвам, защото виждам, че показва странни неща. За рекламодателите е ясно коя е агенцията, която измерва точните данни и със сигурност това не е ГАРБ. А що се отнася до това какво предпочитат зрителите, съм убеден, че в този момент това е Нова телевизия, няма какво да се лъжем. Аз следя рейтингите и на двете агенции много внимателно, минута по минута, а те драстично се различават. Според моя опит установявам лесно коя дава логични данни. Не смятам, че това е добре за пазара. В крайна сметка трябва да остане една агенция, но трябва да остане обективната. В телевизиите не трябва да се самозалъгваме, трябва да работим според истинските данни, а не според тези, които някой се опитва да ни убеди, че са истински. Смятам, че Би Ти Ви си прави лоша услуга, вярвайки на ГАРБ, защото ако гледаш грешни данни, трудно можеш да си оправиш програмата.

Аз като продуцент държа да има две силни телевизии на пазара. Радвам че, че Нова телевизия върви нагоре, но не съм щастлив, че Би Ти Ви загуби позиции при младата и важна за рекламодателите аудитория.

– Би било добре да се появи и една трета голяма частна телевизия… Особено за продуцентите.

– Ами пазарът е много малък. Появи се балонът ТВ7, който логично гръмна. Би било добре да има и трета частна телевизия, но пазарът е един. Парите за реклама са едни в момента и те не стигат. Ако икономиката на държавата не се оправи, няма как това да стане. Ако се оправи, ще има място за трета силна частна телевизия. На този етап е нереалистично. Пак казвам, поради трагичната ни икономика, за което пак трябва да благодарим на нашите политици. То няма на кой друг.

– Този малък пазар ли е причината за избухването на т.нар. продуцентски войни? Вие със Слави, Слави срещу Евтим, този срещу онзи…

– Да ти кажа честно, няма продуцентски воини. Това са някакви дребни крамоли. Може би преди години имаше малко повече напрежение, защото тогава още не се и познавахме. Сега всички се познаваме, а понякога си и помагаме. Смятам, че така е правилно на този малък пазар. Искам да ти кажа, че аз бях един от хората, които окуражиха Евтим Милошев да започне да работи с Нова телевизия. Давам го като пример, за да разбереш, че отношенията ни са много добри с голяма част от  продуцентите.

– Казваш, че няма войни, но се съдите със Слави?

– Съдим се, да, но това са дела, които си вървят. Какво да направя? Слави си е навил, че не трябва да излъчваме кадри от неговото предаване. Ние смятаме, че можем да излъчваме. Той всъщност смята, че не трябва да излъчваме без да му плащаме, то това е разликата, но са дребни неща.

– Евтим изцяло ли се прехвърли в Нова тв?

– Не мога да знам. Той явно в момента не намира място за развитие в Би Ти Ви. С Нова телевизия са се разбрали и работят заедно. Ние най-вероятно пък ще работим с Би Ти Ви след няколко месеца. Би Ти Ви малко ни се разсърдиха покрай скункса, който им дадохме за новините, но те трябва да разберат, че не го правя нарочно. Това си е сериозен гаф, който не може да се допусне в една голяма медия,  да не излъчваш новините си на живо. Мисля, че донякъде те разбраха, че нищо лично няма. Аз за толкова години съм доказал, че не правя нищо нарочно. Не спирам да вадя гафове и на Нова телевизия, в която сме в момента. И себе си съм пускал, когато съм правил гафове. Ние сме отворени да работим с двете телевизии. Смятам, че така трябва да бъде. На този малък пазар не можеш да се обвържеш само с една от тях.

*Интервюто от продуцента на Господари на ефира Джуди Халваджиян е дадено пред в. „Жълт труд“. Публикувахме и интервюто на репортера ни Боби Ваклинов за същия вестник.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?