Горещи новини

Пролетна баница с готови кори – мама й вика Щирник! Облизваш пръсти още след първото парче!

Пролетна баница с готови кори - мама й вика Щирник! Облизваш пръсти още след първото парче!

Навън листата на дърветата вече се разтварят за нов живот, а плодните дръвчета са покрити с пелена от нежни цветове, които излъчват упойващ аромат. Как да не се вдъхнови човек да спретне една Пролетна баница!

Днес ви представяме една вкусна и лесна рецепта за Баница със зеленини, наричана още Щирник в някои краища на България, която ни изпрати нашата читателка Миланка Славова.

Тя я приготвя с много любов за своите близки.

Това ястие е перфектна комбинация от свежи пролетни зелени листа и хрупкава коричка, обогатени със сирене и яйца и приготвени с простота и топлина.

Идеална за семеен обяд или събиране с приятели, тази рецепта ще спечели всички с аромат и вкус. Нека я направим заедно! Ето какво ви трябва:

Пролетна баница/Щирник

Продукти:

  • 1 пакет готови кори (500 гр.) + 4 допълнителни кори от втори пакет (моят гювеч е по-голям)
  • 1 кг лапад (попарен и добре отцеден) или манголд/спанак
  • 200-300 гр. сирене (на вкус)
  • 4 яйца
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 стрък праз (по желание, ако имате)
  • 100 мл олио (за корите и за мазане)
  • 30 г масло (за замазване накрая)
  • Сол (на вкус)

*Забележка: Оригиналната рецепта не включва кисело мляко и сода бикарбонат, така че оставаме верни на тази традиция, но ако желаете, можете да ги добавите като заливка.

По традиция щирникът се приготвя с пресни зелени подправки – джоджен, девесил, естрагон… Но в някои краища на страната с това име наричат всички баници, приготвени със зеленини.

Приготвяне:

Измийте добре лапада, отстранете твърдите жилки, попарете го с вряща вода и оставете да престои малко. След това го отцедете старателно, за да се отървете от излишната вода. Накълцайте го на ситно.

В голяма купа смесете нарязания лук, ситно нарязания зелен лук (и праз, ако имате), сиренето (натрошено на ръка), яйцата и щипка сол.

Добавете 2-3 супени лъжици олио за сочност и разбъркайте добре.

Вземете две кори от опаковката. Първата се напръсква равномерно с олио, покрива се с втората, разпределя се част от плънката и се напръсква с малко олио.

Сега ги завийте на руло. Повторете процеса с останалите кори и плънка, докато изразходвате всички съставки.

Може да приготвите щирника и във вариант наложена баница – просто редувайте 2-3 кори, между които намажете с олио, и плънка, като завършите със слой кори.

Намажете голяма тава с малко олио и в нея наредете рулата (по желание можете да го направите на спирала или на редове). Отгоре залейте с останалото олио или с разтопено масло, а може да ги разбъркате и с 1 яйце.

наложен щирник

Снимка: Инстаграм

Загрейте фурната на 170°C с вентилатор. Печете баницата около 35-40 минути или докато придобие приятен златист цвят.

баница щирник

Снимка: Инстаграм

След като я извадите от фурната, намажете топлата баница с олио за допълнителен вкус и блясък. Оставете леко да се охлади преди сервиране.

рецепта щирник

Снимка: Инстаграм

Сервиране:

Поднесете тази пролетна баница с чаша студено кисело мляко или свежа салата от домати и краставици. Насладете се на всяка хапка и споделете радостта с любимите си хора!

щирник сервиране

Снимка: Инстаграм

Приятен апетит и хубав ден!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Пролетна баница с готови кори – мама й вика Щирник! Облизваш пръсти още след първото парче!"

Какво мислите?