Горещи новини

Просто залепете домакинско фолио на прозорците преди зимата – ще спестите маса пари!

Просто залепете домакинско фолио на прозорците преди зимата - ще спестите маса пари!

Не е тайна, че прозорците са основният източник на топлинни загуби в къщата, така че ключов аспект за запазване на топлината е тяхната правилна изолация. За да направите това, ще ви трябва само един артикул – ролка  (хранително).

Дори най-модерните и висококачествени прозорци могат в крайна сметка да започнат да пропускат студен въздух от улицата.

Износване на уплътнението, лоша херметичност и дори ниско налягане в апартамента – всеки от тези фактори може да доведе до издухване на прозоречните конструкции.

Можете също така да подходите към проблема с „духането“ от прозорците по различни начини: от запечатване на пукнатини и подмяна на износени уплътнения до изолиране на радиатори с фолио.

Но какво да кажем за самото стъкло? В крайна сметка, както знаете, около една трета от топлината излиза именно през стъкло. В такава ситуация обикновеното фолио на ролка може да дойде на помощ. Няма значение каква дограма имате – дървена или пластмасова. Методът не изисква специални умения или инструменти и работи еднакво добре върху всякакви повърхности.

фолио на прозореца

Снимка: youtube

Прозрачното фолио върху прозореца ще създаде ефекта на „трето“ стъкло и ще се превърне в допълнителна бариера между улицата и апартамента. Най-важното е да го залепите правилно, иначе магията няма да се случи. Важно е да запомните, че материалът не трябва да влиза в контакт със самото стъкло, така че фолиото трябва да бъде залепено към рамката на прозореца или, в краен случай, към стъклопакета.

Как правилно да залепите фолиото за прозорци

Днес в продажба има специални термични фолия, които се наричат ​​​​„Трето стъкло“. За нашите цели обаче ще работи и обикновеното стреч фолио за багаж, което често се използва на летищата за опаковане на куфари. Основното е ширината му да е достатъчна. Допълнителни материали, от които ще се нуждаете, са двустранна залепваща лента, макетен нож и обикновен сешоар.

Инструкции стъпка по стъпка за изолиране на прозорци с помощта на фолио:

Стъпка 1: Поставете ленти от двустранно залепващо тиксо около целия периметър на прозореца. Ако не е възможно да залепите лентата към рамката, можете да я прикрепите директно към стъклопакета.

тиксо на прозореца

Снимка: youtube

Стъпка 2: Започнете да развивате фолиото отгоре надолу, като постепенно го залепвате върху тиксото.

фолио за прозорец

Снимка: youtube

Стъпка 3: Опитайте се да издърпвате фолиото, така че да стане по-еластично. Ако всичко е направено правилно, фолиото на прозореца ще бъде практически невидимо.

Стъпка 4: Натиснете срещуположния ръб към рамката и закрепете фолиото към рамката. Не забравяйте, че не трябва да докосва самото стъкло.

Стъпка 5: С помощта на сешоар загрейте повърхността на фолиото, докато стане идеално гладка.

лепене фолио прозорец

Снимка: youtube

Стъпка 6: Внимателно отрежете излишното фолио с макетно ножче, като внимавате да не повредите рамката.

изолация прозорец

Снимка: youtube

Така можете просто да повишите температурата в помещението с 2-3 °C. Въпреки привидната си крехкост, хранителното фолио има добри топлоизолационни свойства и значително ще намали разходите за отопление. Въздушният джоб, образуван между прозореца и фолиото, не само ще предотврати навлизането на студ в апартамента, но и ще предпази прозорците от натрупване на конденз. Освен това ще реши проблема с мухъла и плесента.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Просто залепете домакинско фолио на прозорците преди зимата – ще спестите маса пари!"

Какво мислите?