Много храни са в списъка на „нежеланите“ или „вредните“ храни. От години се говори, че са нездравословни, но въпреки лошата им репутация – много хора все още ги консумират.
Тенденциите в здравословното хранене обаче се увеличават и експертът по хранене Светлана Станишич откри какво никога не би яла и защо.
Снимка: YouTube
„В черния ми списък са чипс и пържени картофи.
Защото се правят във фритюрник, в който никога не се сменя олиото. Веднъж месечно в тези заведения за бързо хранене, т.е. индустрията за бързо хранене, се почистват боклуците и остатъците от храна, но не и олиото – те просто добавят ново и колкото повече се нагрява и охлажда, толкова повече вредни, токсични вещества се образуват вътре, по отношение на канцерогенния акриламид, но също и други вещества, които влияят върху повишаването на лошия холестерол в тялото“, казва Станишич, която е професор-нутриционист и доктор на науките по физична химия, в подкаста „Zdrav životí vodík sa Danijelom Davidov Kesar“, на списание „Politika“ .
Снимка: pixabay
„Така че те са вредни за сърцето, кръвоносните съдове и увеличават риска от рак“, заключи д-р Светлана Станишич.
Be the first to comment on "Професор-нутриционист твърди, че никога не докосва тези 2 храни: „Вредят на сърцето и кръвоносните съдове, увеличават риска от рак!“"