Горещи новини

Проф. Георги Рачев: Печем се на бавен грил до 39 градуса

Проф. Георги Рачев: Печем се на бавен грил до 39 градуса

Започва равномерна фурна и температури до 36-39 градуса. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев и добави, че в цяла Европа е много топло. Няма да има никакви съществени валежи, подчерта той.

„Жегите продължават, градус и половина-два над нормата ще сме през август“, добави Рачев. Август е и месецът, в който обикновено се наблюдава минимум на валежите в по-голямата част на България и е сравнително сухо.

„Това бе най-топлият юли месец в климатичната и метеорологична история на България. Изпратихме го с цели 3,5 градуса над нормата, и то най-съвременната и най-топла норма – 1991-2020 г. В сравнение с предишната норма 1961-1990 г. той си отива с феноменалните 5 градуса над нормата. Дори от климатична гледна точка това е ужасно много, защото 5 градуса не се постигат така лесно в рамките на няколко десетилетия и това е разковничето.

И преди е имало топло време и 40 градуса, никога обаче до този момент не е имало толкова продължителни периоди на наднормално горещо време и това става изключително бързо. Това е обезпокоително поради факта, че ние нямаме спомен в близките 1000 години, откакто има някакви писмени извори, такова нещо да се е случвало толкова бързо.

Имало е периоди по време на Римската империя, Второто египетско царство, които са били топли, но тези промени са настъпили в рамките на доста години последователно. Ние имаме рекорд след рекорд, буквално в рамките на 20 години, и затова нямаме представа как да реагираме и как да се адаптираме към това бързо затоплящо се климатично и метеорологично време“, обясни климатологът.

„Не стига, че въздухът се затопля, ами и океанът се затопля и той никога не е бил толкова топъл, колкото сега. Дори Европейската агенция „Коперник“, която се занимава с измененията на климата, гръмко съобщи, че 21 юли 2024 г. се оказа най-топлият ден в цялата метеорологична писмена история на планетата.

Много е вероятно 2024-та да стане най-топлата година. Това са фактите, от които трябва да се притесняваме, защото териториалният обхват на това затопляне е много голям“, добави той.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Проф. Георги Рачев: Печем се на бавен грил до 39 градуса"

Какво мислите?