Прясното мляко се доставяше рано сутрин в каси пред затворените магазините и никой не го пазеше

Spomen za prqsnoto mlqko ot soca

Българското прясно мляко на Държавно стопанско обединение „Млечна промишленост“… Няма да обяснявам как и къде се добива и как се пастьоризира… Не е от сухо мляко със сигурност…

После в млекоцентралите се пакетира в найлонови опаковки, по 1 литър… Самите опаковки се произвеждаха в „Асенова крепост“ – Асеновград и идваха на ролка… Ролка на която е навит 1 километър найлонов ръкав, от едната страна принтиран, от другата не. Зарежда се ролката на една машина. Която машина пълни пликовете с мляко…

Мери точно един литър и с ток с висока честота запечатва и реже плика. Края на първия плик е начало на следващия . И така… Готовите пликове, човек, който е и последна проверка ОТК подрежда в касите.

Всяка пластмасова каса побира точно 20 плика. По-малко може. Повече – не. Описаната операция се прави през нощта-докато спинкаш… Някой се труди… За да може утре сутрин да пиеш кафе с мляко.

Пълните каси се оставят не в склад, не в хладилник, а в камион на „ДСО „Млечна промишленост“, който чака отвън. Камиона НЕ е хладилен… Не е покрит… Обикновен камион с каросерия.  Камионите на „Млечна промишленост“ всяка нощ стигаха до всяка точка на България. За да снабдят страната с ПРЯСНО Прясно и кисело мляко…

Та… Минава камиона и оставя касите с млякото ПРЕД затворените магазини. Всеки водач на камион си има не телефон с ексел, а лист, на който лист пише  кой магазин колко каси мляко е заявил..

Тръгват сутрин към 7 хората на работа. Минават покрай магазините и само казват – „Млякото е дошло“.

Касите са отпред, никой не ги пази, никой не ги пипа… Видеонаблюдение няма. СОТ-а все още не е измислен… Идва в 8 без 10 магазинерката, отваря магазина. И с един теглич си вкарва касите вътре. Касите с млякото НЕ стоят в хладилник или в красива хладилна витрина „Либхер“… Касите си стоят на пода… Отиваш, взимаш си 1 или 2 плика мляко и си го плащаш.

Трайността на млякото е 72 часа… Пише го с думи на плика… А машината е била и печат с точна дата и час на опаковка…

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Прясното мляко се доставяше рано сутрин в каси пред затворените магазините и никой не го пазеше"

Какво мислите?