Горещи новини

Работници: Протестираме – към заплатите ни от 3000 лв. трябва да се добавят ваучери за 1300 лв.

Rabotnici iskat dopulnitelna zaplata

Работници от технологичния персонал на завода за калцинирана сода „Солвей соди“ в Девня излязоха на протест пред сградата на дружеството заради подценяване на труда им от работодателя, те събират подписи за обявяване на ефективен стачен протест в работно време.

Протестът е предупредителен, посочи пред Българското национално радио Даниел Куюмджиев, председател на КНСБ в завода. Той обясни, че е обжалван и колективният трудов договор, подписан от работодателя само със синдикат „Защита“, а не с национално представените КНСБ и „Подкрепа“.

Работниците, които работят на смени, стачкуват по време на почивката си, но следващия път протестът ще е по-мащабен, обяни Куюмджиев. Сега заплатите са 3000 лева, а ваучерите са на стойност 1300 лева годишно и трябва да се прибавят към заплатите, искат работниците.

„Получавахме ваучери, защото в предходните две-три години инфлацията беше ужасяващо голяма и работодателят чрез увеличение на работните заплати не можеше да компенсира тази инфлация. И ние бяхме договорили увеличение на работната заплата плюс ваучерна система.

Сега в момента работодателят подписа с третия синдикат в завода, който се нарича „Защита“ и не е национално представен, и остави извън колективния трудов договор „Подкрепа“ и КНСБ.

Към момента договорът е входиран в Инспекцията по труда от работодателя, ние сме го обжалвали. Събираме подписка от работниците и служителите в „Солвей соди“ за един по-голям протест в работно време“.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Работници: Протестираме – към заплатите ни от 3000 лв. трябва да се добавят ваучери за 1300 лв."

Какво мислите?