Горещи новини

Работодател връща чужденците: По-добре да ограмотим ромите, отколкото да внасяме индийци

Pocnaha da vryshtat chujdencite rabotnici

Старозагорски работодатели, наели работници от чужбина, са изразили недоволство от справянето им с работата, липсата на квалификация и трудната комуникация с тях. Това е довело до връщане на някои от работниците обратно по родните им места, съобщи за Divident.EU председателят на КРИБ – Стара Загора – Стефан Шоселов.

Стефан Шоселов

„Ние търсим преди всичко работници с квалификация, не само общи работници. Ако идват такива у нас, нека да бъдат от Молдова, Украйна, от европейски държави, с които комуникацията е много по-добра, включително бивши руски републики.

С индийските работници, например, езиковата бариера е много сериозна“, допълни Шоселов. Той допълни, че изразява становището на работодателите от КРИБ в Стара Загора.

Според тях по-добре би било държавата да насочи усилията си към връщане на българите, работещи в чужбина у нас, както и да хвърли повече усилие за ограмотяване и подготовка за работа на ромското население.

Тези предложение съвсем скоро от КРИБ ще изпратят до МТСП.

„По-голям потенциал има в идеята да върнем българите, работещи в чужбина обратно у нас. Например, Полша е на 80 % от средната европейска заплата, България е на 62% от средната европейска заплата. Вървим нагоре и сме близко до това да създадем условия, за да се чувстват добре у нас българите, напуснали страна ни“, казва той.

Според работодателите държавата трябва да отдели повече ресурс за работа с ромското население.

Ромите трябва да се обхванат от детска възраст, да преминат нужното обучение. Вместо да търсим индийци, по-добре е да ограмотим ромските си общности, казва Шоселов.

Според него в България сериозен потенциал за допълнителна работна ръка и от излишния административен апарат, който расте, вместо да намалява през последните години.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Работодател връща чужденците: По-добре да ограмотим ромите, отколкото да внасяме индийци"

Какво мислите?