Майстор-готвачът Иван Звездев познава българската кулинария и навиците на българите. Именно по тази причина рецептите му толкова се харесват на българите.
Затова когато се чудим кое мезе е най-подходящо за ракийката вечер, е добре да познаваме и рецептите, дадени ни от такива хора. Днес от КО4 ви представяме една лесна и бърза негова рецепта: пикантна зелева салата за ракия.
Продуктите, които са ни неабходими, са:
1 зелка, около 400 грама,
2 стръка праз лук,
1 чаена чаша дървесни гъби,
2 печени червени чушки,
6 супени лъжици олио,
5-6 зърна чер пипер,
1 чаена лъжичка червен пипер,
1 чаена лъжица сол,
1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица оцет.
Пристъпваме към приготвянето като първо трябва да си нарежем зеленчуците. Празът се реже на тънки ивици, зелката – на едро, а чушките правим на жулиени. След това трябва да попарим зелето за около 2 минути, а после веднага да го полеем със студена вода.
Междувременно накисваме гъбите във вода, докато набъбнат. Загряваме олио и слагаме зърната пипер да се запържат.
Към тях се добавя част от нарязания праз, докато омекне и го поръсваме с червения пипер. Следващата стъпка е да смесим в купа зелето, останалия суров праз, чушките и набъбналите гъби. Сипваме отгоре запържения праз и добавяме останалите подправки. Разбъркваме, за да поемат зеленчуците подправките и оставяме салата да изстине. След това поднасяме.
И още една прекрасна рецепта за зимна салатка:
Необходими продукти
300 гр. макарони
300 гр. овкусена кайма
магданоз
1 глава лук
олио
150 гр. царевица
100-150 гр. червен боб или обикновен салатен
200 гр. майонеза
100 гр. кашкавал
100 гр. орехи
сол
черен пипер
Начин на приготвянe
Макароните се сваряват в леко подсолена вода, отцеждат се и се пресипват в купа. Отделно се нарязва лукът – на ситно, запържва се в олиото, прибавя се каймата и наситненият магданоз. Всичко това се запържва до готовност, след което се смесва с макароните.
Добавят се бобът, кашкавалът, царевицата, нарязаните орехи и майонезата. Салатата се овкусява с подправките, разбърква се добре, след което се оставя на хладно за 15-20 минути.
Да Ви е вкусно!
Източник: Вижти
Be the first to comment on "Рецептата на Иван Звездев за пикантна зелева салата: Вадете ракийката и я почвайте"