На едно от тези събирания открих страхотна рецепта от сестрата на баба ми.
Сега знам начина за приготвяне на най-добрите кисели краставички, които не се срамувам да поднеса на празничната маса.
От обикновена храна, всеки ден, те лесно могат да се превърнат в малък празник! Те са изумрудено зелени, силни, хрупкави и пълни с аромат. Нямат нужда от стерилизация – те ще са добре и ще се съхранят за дълго време без нея.
С тях можете да приготвите интересни салати, да ги добавите към супи, пълнежи, пълнени птици. Разбира се, те са добри и като самостоятелно ястие. Между другото, много са вкусни, ако ги поставите на масата предварително, правилно охладени.
В идеалния случай, краставиците трябва да се събират директно от градината, т.е. на първия ден след прибиране на реколтата. Основното, което ви съветвам, е да избирате малки и твърди краставици.
И така, ето тази вълшебна рецепта за кисели краставички!
Съставки:
- 2 кг. краставици;
- 4 супени лъжици сол;
- 8 скилидки чесън;
- 3 стръка копър
- 5 зърна черен пипер;
- 3 листа от касис;
- 1/4 чушка чили;
- 2 дафинови листа;
- 2 листа от черешово дърво;
- 1/3 ч. л. горчица на прах;
- 2 сладки пиперки;
- 1 дъбов лист;
- 1 парче хрян;
- 1 литър вода.
Метод на приготвяне:
1) Измийте краставичките обилно под течаща вода с четка.
2) Отрежете върховете им – така ще сте сигурни, че няма да бъдат горчиви и ще се наситят по-добре с ароматите и вкусовете на маринатата.
3) Поставете зеленчуците в дълбок съд и ги покрийте с ледена вода за няколко часа. Благодарение на този прост метод краставиците, въпреки че са съставени от 95% вода, ще абсорбират влагата и ще са още по-хрупкави.
4) Измийте добре бутилката.
5) Измийте със студена вода листата от череша, дъб, касис и хрян, както и стръковете копър, обелете скилидките чесън.
6) Разделете листата на половина и поставете едната част на дъното на бутилката заедно със зърната черен пипер, чесъна, горчицата и чилито.
7) Напълнете бутилката с краставици.
8) В тенджера сипете вода и изчакайте да заври, добавете солта, така че да се разтвори.
9) Налейте горещата марината в бутилката с краставички, поставете останалите листа отгоре.
10) Затворете с капачката.
11) Всички тези съставки са достатъчни за 3-литрова бутилка. Ако искате да увеличите количеството за 5-литрова бутилка – всички продукти трябва да се умножат по 2.
12) За да приготвяте краставиците по студения начин, изчакайте 5 дни и прецедете киселите краставички, но запазете всички подправки. Изплакнете краставиците от белезникавата плака и ги изсипете в чиста ледена вода заедно с подправките. Така трябва да престоят 4 седмици.
13) За да приготвите по-пикантни краставици и за по-дългосрочно съхранение, ги накисвайте само 2 дни. Прецедете саламурата в купа, изхвърлете подправките. Изплакнете краставиците и ги сложете в чисти буркани, добавете малко пресен копър и скилидки чесън на вкус. Изсипете маринатата в тенджера и я кипнете за кратко, като отстраните пяната. Залейте краставиците с кипящата марината и завийте капачките. Обърнете бурканите, оставете ги за 24 часа, след това ги оставете да изстинат на хладно място
14) Ако след първия ден саламурата стане мътна – няма нужда да се притеснявате. Това е естествен процес, дължащ се на появата на млечна киселина. Която, между другото, е естествен консервант за зеленчуците. Просто трябва да изплакнете краставиците преди консумация.
Източник: Вести168
Be the first to comment on "Рецепта за кисели краставички, която става любима! Хрупкави и свежи – а стават толкова лесно!"