Home » СВЯТ » Руската хиперзвукова противокорабна крилата ракета „Циркон“ е без аналог – трябват й само 5 минути да удари Пентагона
Руската хиперзвукова противокорабна крилата ракета „Циркон“ е без аналог - трябват й само 5 минути да удари Пентагона

Руската хиперзвукова противокорабна крилата ракета „Циркон“ е без аналог – трябват й само 5 минути да удари Пентагона

Американската Military Watch е сред влиятелните световни медии, специализирани по военна тематика. В нея се анализират събития на бойното поле в различни военни зони, стратегии и тактики, начини на водене на война, нови технологии, разработвани или въведени в експлоатация.

Сега тя коментира първото изстрелване на руската хиперзвукова противокорабна крилата ракета „Циркон“ от подводница. Тя излетя в нощта на 4 октомври т.г. от борда на атомната подводница „Северодвинск“, която се намираше на 40 метра под водата в акваторията на Бяло море. Хиоперзвуковата крилата ракета с хирургическа точност порази условна цел, разположена в Баренцово море

„Циркон“ е „напълно уникална ракета, която няма конкуренти в близкото бъдеще“, няма аналог във въоръжените сили на САЩ и НАТО, отбелязва Military Watch. Сега западният военноморски флот разполага с модернизирани варианти на дозвуковите противокорабни ракети Harpoon и Exocet, които са създадени по времето на Студената война. Те са с много малък обсег на действие и въобще не могат да се мерят с „Циркон“, която е дори по-мощна от руската крилата ракета „Калибър“. А тя също многократно превъзхожда своите западни конкуренти, подчертава Military Watch.

„Циркон“ е първата в света хиперзвукова крилата ракета, която е способна да изпълнява продължителен полет с маневриране в плътните слоеве на атмосферата, като използва за това собствен двигател. Максималната скорост, която развива на височина 20 км е над 10000 км/час.

Руската хиперзвукова противокорабна крилата ракета „Циркон“ Първото излитане на „Циркон“ от подводница доказва, че сега вече Русия ще може да изстрелва тези ракети от всяка точка на океана – по цели не само във водата, но и на сушата. А това променя „правилата на играта“ – позволява на Русия да атакува вражески обекти от много далеч, като не дава никакъв шанс на вражеската противовъздушна отбрана (ПВО) да ги ликвидира. Military Watch цитира американския адмирал Чарлз А. Ричард, според който „Циркон“ е реална и значителна заплаха.

Сегашната американска, а и западна система за ПВО, която включва съоръжения с наземно и космическо базиране, не е в състояние да забележи и да проследи тази ракета. Според адмирала, „Циркон“ ще осигури на руския военноморски флот неоспоримо преимущество в един хипотетичен въоръжен конфликт в море.

Въоръжаването на руските подводници с „Циркон“ драстично ще увеличи техните възможности. Една единствена ракета е в състояние да прати на дъното всеки вражески кораб, независимо от неговите размери и въоръжения. „Циркон“ е ефективен умножител на ядрените подводници на Русия и ще им позволи да упражняват тотален контрол над огромни зони в световния океан, обобщава Military Watch.

И друга американска медия специализирана по военни теми – The National Interest, също посвети голяма публикация на „Циркон“.

Нейният автор Марк Епископос съобщава, че Русия вече е напълно готова да постави тази ракета на бойно дежурство. Той специално отбелязва, че „Циркон“ се отличава с голяма далекобойност – до 2000 км, в зависимост от пусковата платформа. И тя е предостатъчна за да унищожи авионосните ударни групи на военноморските сили на САЩ. При това нито една от системите за ПВО, с които разполагат САЩ и НАТО, не е в състояние да прехване и унищожи „Циркон“ – на кораба ще забележат ракетата по това, че тя тя вече го е поразила.

Впрочем в друга публикация в The National Interest се отбелязва, че хиперзвуковата скорост на „Циркон“ осигурява толкова много кинетична енергия, че даже пълна с бетон бойна глава ще породи мощен взрив и ще пробие дупка в самолетоносача, след което той ще потъне.

Хиперзвуковите крилати ракети „Циркон“ са създадени от военно-промишлената корпорация „Научно-производствено обединение по машиностроене“. Тя е специализирана в конструирането и производството на ракетна и космическа техника. Министерството на отбраната на Русия подписа в края на август т.г. договор с тази корпорация за доставка на ракети „Циркон“. Руският военноморски флот ще започне да ги получава от 2022 година. И много скоро руски кораби и подводници, въоръжени с първата в света серийно произвеждана противокорабна хиперзвукова ракета „Циркон“, ще носят бойно дежурство в световните океани и морета.

Ракета ЦирконСпоред руската информационна агенция ТАСС първият щатен носител на ракети „Циркон“ ще е фрегата „Адмирал Головко“. Той е от проекта 22350, който включва кораби с водоизместимост над 5400 тона и максимална скорост около 29 възела. Дълги са 135 метра и могат да плават на разстояние до 4500 мили. Екипажът им е до 210 души. Носят до 32 вертикално изстрелвани крилати ракети „Циркон“, но те могат да се комбинират с ракети „Калибър“ или „Оникс“. От нападение от въздуха ги защитава „Редут“, който е модификация на ЗРС С-300 и разполага също с 32 ракети. От подводници ги пазят 16 специализирани ракети „Калибър“, а от нападение с торпеда – „Пакет-НК“ с реактивни противоторпеда М-15. Става дума за супермодерен и наистина уникален също като „Циркон“ комплекс – подобен на него няма в света.

С „Циркон“ ще бъдат въоръжени и многоцелевите атомни подводници от проектите 885М и 949АМ. Всяка от тях ще носи до 40 от тези хиперзвукови крилати ракети, които са предостатъчни да бъдат унищожени две вражески авионосни групи, включващи самолетоносач и десетки съпровождащи го бойни кораби. А серийното производство на „Циркон“ означава, че те незабавно могат да бъдат използвани, защото ще се изстрелват от същите установки, които сега се използват за стрелба с крилати ракети ПКР П-800 „Оникс“ и „Калибър“. Това позволява те да постъпят на въоръжение и на малките ракетни кораби по проектите „Буян-М“ и „Каракурт“ – те също ще са в състояние да ликвидират огромен самолетоносач.

Наскоро Русия извърши първото успешно изстрелване на ракетата си „Циркон“ от атомна подводница

Военно-морският флот на САЩ и НАТО е безсилен против тази ракета – тя е абсолютно неуязвима за всяка сегашна и перспективна противоракетна отбрана. При това заради голямата и далекобойност руските кораби и подводници ще могат да унищожават цели във водата и на земята без въобще да навлизат в зоната на поражение от противника. Германската медия Stern пише, че на „Циркон“, изстреляна от подводница, ще са и нужни по-малко от пет минути за да унищожи военното министерство на САЩ – Пентагона.

Ракетите „Циркон“ ще бъдат насочвани от най-модерната руска автоматизирана система за управление (АСУ), която наскоро бе тестирана по време на големите учения на руския Северен флот. Тя е в състояние напълно самостоятелно да определя най-важните цели и да подбира за тях ефективното оръжие. АСУ се използва вече и за прицелване на крилатите ракети „Калибър“, както и от по-старите поколения ракети като „Яхонт“ и „Вулкан“.

Русия има всички основания да проявява устойчив интерес към укрепване на своите въоръжени сили. Студената война се завръща отново, а Русия не спира да бъде демонизирана и обявявана за враг №1 на т.н. „свободен свят“ от страна на САЩ и НАТО. Те ежегодно провеждат маневри в непосредствена близост до руските граници, а американски и натовски военни самолети са на постоянно бойно дежурство край тях. Америка хвърля колосални средства за въоръжения – по данни на Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира, през 2020 г. Америка е увеличила военните си разходи до 778 милиарда долара. За сравнение – военния бюджет на Русия е само 62 милиарда долара. Става дума за фантастични суми и то при положение, че САЩ са лишени от сериозни рискове за сигурността си. За разлика от Русия, която точно Америка и НАТО реално заплашват и с многобройните си военни бази, разположени около нейните граници.

Затова Русия, поучена от историята, се грижи за своята защита. Хиперзвуковата крилата ракета „Циркон“, която едва ли скоро ще има аналог в арсенала на нейните врагове, е достатъчно отрезвяващо средство за тях.

Но нейното създаване и серийното и производство е и категорично доказателство за една от най-големите лъжи на западната, а вече и на родната пропаганда – че Русия е просто страна „бензоколонка“. „Циркон“ доказва точно обратното: това е държава, която разполага с невероятно качествен и висок интелектуален, технологичен и производствен потенциал.

Skandalno.net

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?