Home » СВЯТ » СЗО бие тревога за предстояща масова смърт по света
тревога за предстояща масова смърт по света

СЗО бие тревога за предстояща масова смърт по света

Светът се е насочил към ера, през която инфекции ще започнат отново да сеят смърт, предупреждава Световната здравна организация (СЗО), научи ko4.

Тя публикува два доклада за липсата на нови антибиотици, която застрашава борбата срещу разпространяването на неподатливи към лекарствата бактерии. Ежегодно те причиняват смъртта на десетки хиляди хора по света.

“Никога досега заплахата, свързана с резистентност към антибиотици, не се е нуждаела от толкова спешни мерки”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

“Провеждат се много инициативи за намаляване на резистентността, но е нужно също страните и фармацевтичната индустрия да се ангажират повече и да осигурят нови лекарства”, добави той.

Изследванията са ограничени и обикновено се извършват от малки или средни компании, а големите фармацевтични гиганти продължават да бягат от темата, подчертава СЗО.

Антибиотичната резистентност е смятана за заплаха №1, защото бактериите непрестанно еволюират, а нови медикаменти няма. Около 33 000 души в Европа ежегодно умират от инфекции, свързани с резистентност към антибиотици, докато в САЩ смъртните случаи са почти 35 хил.

“Виждаме, че ефикасните срещу резистентни бактерии антибиотици не достигат – каза експертът от СЗО Петер Бейер. – Това е една от големите заплахи за здравеопазването.”

Блиц

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?