Горещи новини

Слагат две съставки във водата при варене на яйцата за да се белят лесно на Великден

Слагат две съставки във водата при варене на яйцата за да се белят лесно на Великден

Знаете ли, какво се добавя към водата, в която се варят великденските яйца, за да не се напукат черупките им и лесно да се белят?

Остават броени дни до празнуването на един от най-големите празници в православния календар – Великден. През този период домакините са заети с приготовления. На Великденската трапеза не липсват червени яйца, агнешко и вкусен козунак.

Много хора обаче не знаят кога великденските яйца се зачервяват и какво се добавя във водата, в която се варят! Така няма да се напукат и белят по-лесно, пише Новинарник.бг и За жената.

Кога е добре да се варят великденски яйца?

Червените яйца са незаменими на традиционната Великденска трапеза. По традиция яйцата се „чукат едно в друго“ и се изрича християнският религиозен поздрав: „Христос Воскресе!”, „Воистина Воскресе!”.

Тези дни домакините трескаво се приготвят за Великденската трапеза. Червените яйца, подробината от агнешко и козунакът са незаменими, но най-голямото предизвикателство е боядисването на яйцата. Вярва се, че шарените яйца за този християнски празник никога не се развалят.

„Яйцето синтезира мистерията на Сътворението; от яйце трябва да се е родил Вселената, Светът, следователно и човекът. Космическото яйце трябва да се приеме за основа на вярата на всички народи по света”.

Велики четвъртък, денят, в който трябва да се боядисват яйцата

Обикновено на Велики четвъртък, наричан още Страстен четвъртък, домакините боядисват яйцата в червено или в друг цвят според предпочитанията си. Червеният цвят е най-използваният, защото представлява кръвта на Исус Христос, разпнат на кръста, за спасението на човечеството.

Казват, че боядисаните на Велики четвъртък яйца носят страдание и беда на всички, а черупката им трябва да се зарови в пръстта на пасищата. По този начин той ще защити добитъка от злини и беди. Яйцата се боядисват и за Възнесение Господне, което става 40 дни след Възкресението на Исус. Това е последният ден от годината, когато се боядисват и раздават червени яйца!

Какво трябва да добавите към водата, в която варите яйцата?

Повечето хора избират оцветяването възможно най-бързо и не вземат предвид съветите на по-възрастните. Най-често яйцата се напукват по време на варене, така че за да избегнете тази неприятна ситуация, трябва да добавите оцет и сол към водата, в която варите яйцата. Така двете съставки имат ролята да заздравят черупката на яйцата и те няма да се напукат при варене. Освен това ще се обелят още по-лесно.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Слагат две съставки във водата при варене на яйцата за да се белят лесно на Великден"

Какво мислите?