Сладки Лимонки: От шепа съставки излизат 80 броя хрупкави бисквитки! Ето лесната рецепта:

Сладки Лимонки: От шепа съставки излизат 80 броя хрупкави бисквитки! Ето лесната рецепта:

Това е супер тесто за всякакви бисквитки, така че освен лимони можете да направите всякакви други форми от него. Тестото е супер гладко, понася всякакъв пълнеж, оформя се лесно и най-важното – не се напуква при печене.

Една от редките рецепти за сладки, които изглеждат толкова естествено, сякаш сте ги откъснали от дърво, а не са извадени от фурната.

Вместо свинска мас или масло може да се използва специален маргарин за сладкиши. В зависимост от големината на лимоните излизат около 60-70-80 броя!

Тъй като днес има различни видове фурни, със и без горещ въздух, газови, електрически и т.н., трябва да регулирате печенето според вашата фурна, за да запазите сладките светли. Можете да ги замразите преди оцветяване, след което да ги извадите, ако е необходимо.

Ето какво ви трябва за тези вкусни Сладки Лимонки:

Необходими съставки: 

  • 500 г брашно
  • 50 г свинска мас/масло/маргарин
  • 100 г захар
  • 1 малка чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 ванилова захар
  • 150 мл прясно мляко
  • ½ щипка сол
  • 2 жълтъка
  • лимонова кора

За плънката:

  • 2 белтъка
  • 200 г смлени бадеми/лешници
  • 2 пак. ванилова захар
  • 130 г кристална захар
  • кора от 2 лимона
  • 1-2 супени лъжици ром или мараскино/лимонов сок/лимончело/бренди

За оцветяване:

  • жълт оцветител на прах
  • 300 мл прясно мляко
  • 200 г фина кристална захар
  • 1 супена лъжица мараскино/ром/лимончело

Начин на приготвяне: 

От всички съставки се замесва тесто, което се оставя в хладилника да се охлади хубаво за 2 часа. Първо се разбъркват добре яйцата, маслото със стайна температура, захарта и настърганата лимонова кора.

След това постепенно добавете брашното, смесено със содата (или бакпулвера), и накрая, с последното добавяне на брашно, омесете тестото на ръка.

тесто за бисквитки

Снимка: YouTube

След като престои 2 часа в хладилника се разточва на тънка кора (може и на машина), след което с формичка или чаша се изрязват кръгове с големина по избор. Поставете една чаена лъжичка пълнеж върху всяко кръгче.

тесто с пълнеж

Снимка: YouTube

След това кръгът се сгъва както е показано на снимката, обръща се и краищата се притискат като бонбон, така се получава формата на лимон.

сладки лимони

Снимка: YouTube

Подредете сладките в тава, застлана с хартия за печене, и ги изпечете на 160 градуса за около 20 минути. Ако фурната ви е много силна, печете ги за 12-15 минути или намалете на 150 градуса.

сладки лимонки

Снимка: YouTube

Накиснете охладените лимони в прясното мляко, към което предварително сте добавили оцветител и мараскино (или ром). След това ги оваляйте в захар.

ПЪЛНЕЖ: Разбийте белтъците и захарта, след което добавете смлените бадеми и подправките. Ако ви се струва, че плънката е рядка, добавете 1-2 супени лъжици галета (панко).

белтъчен пълнеж

Снимка: YouTube

Още една малка забележка: Когато извадите тестото от хладилника, го премесете отново, с щипка брашно и чак тогава го разточете и изрежете на кръгчета.

Можете да боядисате върховете на лимоните в малко зелено, за да им придадете по-естествен вид.

сладки лимончета

Снимка: YouTube

Вижте колко са декоративни, особено ако ги аранжирате в чинията с листенца пресен лимон, а може и дафинов лист:

От същото тесто може да приготвите всякакъв вид сладки с различен пълнеж, пише За жената:

тесто за сладки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Сладки Лимонки: От шепа съставки излизат 80 броя хрупкави бисквитки! Ето лесната рецепта:"

Какво мислите?