Новините на фокус
Home » ЗА МЪЖЕТЕ » Содата бикарбонат – Верен помощник в градината – Има ли гъсеници-сода, сива плесен-сода. Ето колко добрини ще в направи
Содата бикарбонат - Верен помощник в градината

Содата бикарбонат – Верен помощник в градината – Има ли гъсеници-сода, сива плесен-сода. Ето колко добрини ще в направи

Основното желание на градинаря е да получи добра реколта, която ще се съхранява дълго време. 

Опитващи се да предпазят растителността си от вредители, градинарите купуват много отрови. И правят голяма грешка, знае Ко4. Тъй като химикалите не са безопасни, някои от вредните вещества попадат в зеленчуците. Съществува обаче алтернатива – да се използват народни средства. Например, сода за хляб.

Зеленчуци в градината

Содата може лесно да бъде закупена във всеки магазин за хранителни стоки. Обхватът на нейното прилагане е много широк: тя може да помогне в почти всяка ситуация.

Да започнем с гроздето. В нашия регион то се установява и грижата за него е проста: просто подрязване през пролетта, връзване и малко хранене.

Но има едно нещастие, което често го атакува – сиво гниене. Тук ще помогне содата. По време на зреенето на плодовете, напръскайте лозата с този разтвор: Разтворете 75 гр. сода в 10 литра вода.

Така и растението ще се лекува и ще увеличите съдържанието на захар в плодовете. С подобно решение можете да напръскате овощни дървета, за да се борите срещу гъсениците, които изяждат листата.

За да обработите храстите, трябва да добавите още няколко компонента. Царевица и касис са по-подходящи за това решение: 1 супена лъжица сода, 1 таблетка аспирин, 1 чаена лъжичка всякаква течност или течен сапун за миене на съдове, 1 супена лъжица растително масло, 4,5 литра вода.

За краставиците също  на помощ идва содата. 

Често листата дори на младите краставици пожълтяват, а плодовете престават да се развиват. Това не е преждевременно увяхване, а признак на болест. Направете разтвор: 1 супена лъжица сода, разтворена в 10 литра вода. Напръскайте  краставиците, за да предотвратите тази атака.

Содата също е противник на брашнестата мана, която често атакува зелето. Нанесете една чаена лъжичка сода в литър топла вода и я напръскайте с разтвор на растението. Можете да го направите поне на всеки три седмици за превенция, няма да ви навреди.

Ако гъсеници атакуват зелето, поръсете зелените листа със суха сода. Ларвите ще бъдат отстранени незабавно.

Има още едно доказано средство, чрез което зелето може да бъде подобрено – валериана. 

В 3 литра вода трябва да добавите 2 валериана и 1 супена лъжица течен сапун. С този разтвор трябва да се напръскат вредителите, които увреждат зелето. Те умират и вече не пречат на  растежа.

Един месец преди събирането на реколтата, зелето трябва да се напръска с амоняк. 1 бутилка амоняк (40 ml), разреден в 5-литрова кофа с вода и добавете няколко супени лъжици течен сапун. Обработеното зеле ще се развали по-малко, ще се съхранява по-дълго.

Зеленчуците от вашата градина са много по-безопасни от магазина. Никога не можем да знаем с какво са третирани зеленчуците, които са на рафтовете в магазина. И в тяхната чистота не може да бъдете сигурни. Содата например, никога няма да им навреди.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?