Стари поверия, които не трябва да подценявате: Никога не засаждайте тези дървета в близост до къщата – носят нещастие и зло!

Стари поверия които не трябва да подценявате: Никога не засаждайте тези дървета в близост до къщата - носят нещастие и зло!

Точно както се смята, че някои растения носят щастие и просперитет или имат лечебни свойства, има и вярвания, че някои растения могат да донесат нещастие на тези, които живеят с тях.

Смята се, че всяко растение символизира нещо и има определено действие и много от тези вярвания са останали в хората и до днес.

Например, всеки знае, че дъбът и дрянът са специални растения, които са синоним на здраве , а за определени дървета често могат да се чуят митове и легенди, които биха всяли страх в костите и на най-смелите.

[highlight]Акация[/highlight]

Казват, че акацията не е добро дърво. Старите казват, че не трябва да е близо до къщата. Наричали го „нерод“ („без дърво“), а присаждането на това дърво се смятало за оскверняване.

[highlight]Бреза[/highlight]

Плодовете никога не се консумират пресни, а самите дърва никога не се секат, нито се използват за палене на огън. Ако някой клон се отчупи сам, от това дърво се правели яремове или конуси за стан.

[highlight]Орех[/highlight]

Ядките са неизменна част от трапезата ни. Става дума за дърво, което предизвиквало голяма почит, но и страх . Смятало се, че не е добре да има орех близо до къщата, както заради корените, които могат да съборят дома, така и заради сянката, която пада върху къщата, за която се вярвало, че предсказва смърт. По същия начин не е добре да седите на сянка на орех.

[highlight]Туя[/highlight]

Туята се сади на гробища и далеч от дома, защото е отровна. Когато е в градината се отразява зле на децата и те често се разболяват, без дори да знаят защо.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Стари поверия, които не трябва да подценявате: Никога не засаждайте тези дървета в близост до къщата – носят нещастие и зло!"

Какво мислите?