Стефка Костадинова: Не виждам усмихнати хора по улиците, българите не заслужаваме да сме винаги последни и бедни

Stefka Kostadinova progovori

Президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова обяви очакванията си две седмици преди началото на олимпиадата в Париж. Бившата вече рекордьорка в скока на височина е оптимистка за представянето на нашите спортисти.

„46 български спортисти се покрили олимпийски нормативи в 16 вида спорт. Това е повече от Токио, когато бяхме с 42 човека. Олимпиадата ще бъде единствена и страхотна, защото откриването няма да е на стадион, а ще го гледат наживо 600 хиляди човека. На река Сена ще има над сто лодки, които ще извозват всички олимпийски делегации. Ще се мине под десет моста. Оттам отиваме към Айфеловата кула и след това към площада, където ще бъде официалната церемония. Това е нещо невиждано“, обясни Костадинова.

Тя каза, че ще остане в Париж по време на цялото провеждане на игрите. Делегацията на нашите ще е около 115 човека, в която се включва и спортен психолог Татяна Янчева.

„В Сеул 88-ма България беше 9-10 милиона, а сега сме 5-6 милиона. Времената са различни. Много ми се иска пак да чуя химна. Спортистът е най-добрият посланик на българщината по света. Затова и всички се обръщат към мен със Стефче, защото аз съм една от тях“, коментира Костадинова. Тя изрази голямо съжаление за младата ни надежда в тройния скок Александра Начева, който си счупи глезена и пропуска олимпиадата.

„Това сме ние. Всичко каквото се случва по света – наляво война, надясно война. България гори. Всичко това се отразява на нас, спортистите, и го изживяваме. Ние не живеем в един спокоен свят със спокойни тренировки, да не мислиш за нищо, всичко да ти е наредено. Да виждаш по улиците усмихнати хора. Аз не виждам такива. Всички са угрижени, притесняват се. Ето сега се люшкаме насам-натам, пак отиваме на избори. Чудиш се какво става, то пак ще е същата конфигурацията. Няма как една партия да управлява. Много хора трябва да се оправят и не знам кога ще стане. Защото българите сме толкова кадърни, готини, трудолюбиви, истински, гостоприемни, обичливи. Не заслужваме да сме в тази позиция, винаги на последно място, винаги бедни“, оплаква се Стефка Костадинова.

Тя проговори и за счупения й 37-годишен рекорд от 209 см., след като украинката Ярослана Магучих скочи 210 см.

„Има знак от съдбата. И двамата го скочихме на 22 години. В Рим го правя, там ме награждават и точно в Рим ми съобщиха сега, че рекордът е подобрен. Моята първа реакция беше: „Евала“. Това е реакция на спортист, така сме възпитани. Да поздравяваш по-добрия. Това е феърплей, а не война. Имах възможност да я наградя преди месец, когато скочи 201 см и тогава й прошепнах в ухото, че е готова да скочи 210. Аз видях потенциала. Все пак 37 години са половин човешки живот.

Аз получих хиляди обаждания и съобщения, хората се вълнуват. Подобриха световния рекорд на Стефка Костадинова, но не победиха Стефка Костадинова и България, защото ако двете скачахме по едно и също време, то там е победата. Нека да е жива и здрава“, пожела й Костадинова.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Стефка Костадинова: Не виждам усмихнати хора по улиците, българите не заслужаваме да сме винаги последни и бедни"

Какво мислите?