Горещи новини

Сусамени плетенки: Ухаят на сусам чак от съседния ъгъл! Неустоими, лесни и достъпни като продукти:

Сусамени плетенки: Ухаят на сусам чак от съседния ъгъл! Неустоими лесни и достъпни като продукти:

Плетени питки – аромат, който ще ви събуди по най-приятния начин. Технологията на приготвяне е същата като при сусамените гевреци, но вместо кръгла, формата тук е на плитка (подобно на козуначената).

Нашите сусамени плетенки са лесни за приготвяне, бързи за правене и невероятно вкусни!

Перфектни за закуска, похапване между основните хранения или просто когато искате да се поглезите с нещо домашно и топло.

С хрупкава коричка, покрита с печени сусамови семена и мека вътрешност, тези плетенки ще се превърнат в любимата ви рецепта.

Ето какво ви трябва, за да ги направите:

Сусамени плетенки

Продукти (измерени с чаша от 200 ml и малка чаена чаша от 120 ml):

  • 1 чаша топла вода
  • 1 чаша топло мляко
  • 1 пакетче суха инстантна мая
  • 2 супени лъжици захар
  • 1/2 малка чаена чаша олио (50-60 ml)
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 5,5 – 6 чаши брашно

За потапяне и овалване:

  • 2 чаши печени сусамови семена
  • 1/2 чаена лъжичка гроздова меласа (маджун) или малтекс (ечемичен екстракт от малц)
  • 1 чаена лъжичка вода

Приготвяне:

1. В дълбока купа смесете топлата вода, млякото, маята и захарта. Добавете олио и разбъркайте, за да разтворите съставките.

2. Постепенно добавете брашното със солта и замесете средно твърдо тесто, което не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да втаса на стайна температура за 30 минути. след това го разделете на 14 равни части.

втасало тесто

Снимка: YouTube

3. Оформете топки и ги оставете покрити да починат 15 минути. Междувременно пригответе печени/препечени сусамови семена в една купа и сместа меласа-вода в друга купа.

сусам и меласа

Снимка: YouTube

4. Вземете една топка и я разтегнете леко с пръсти, за да се сплеска, след което я оваляйте на руло и продължете да я „точите“ с длани, за да се получат тънки продълговати рула.

рула от тесто

Снимка: YouTube

5. Усучете две рула спирално, за да направите проста плитка. Повторете процедурата с останалото тесто. Ще получите 7 плитки.

усукване тесто

Снимка: YouTube

6. Потопете ги първо в разтвор от меласа и вода, след това в сусама, след което ги наредете в тава, застлана с хартия за печене.

тесто в меласа

Снимка: YouTube

7. Покрийте и ги оставете да починат за 20 минути. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 190 градуса. Докато печете, сложете вода в термоустойчива купа на дъното на фурната, за да останат плетенките меки и хрупкави.

сурови сусамени плитки

Снимка: YouTube

сусамени плитки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Сусамени плетенки: Ухаят на сусам чак от съседния ъгъл! Неустоими, лесни и достъпни като продукти:"

Какво мислите?