Плетени питки – аромат, който ще ви събуди по най-приятния начин. Технологията на приготвяне е същата като при сусамените гевреци, но вместо кръгла, формата тук е на плитка (подобно на козуначената).
Нашите сусамени плетенки са лесни за приготвяне, бързи за правене и невероятно вкусни!
Перфектни за закуска, похапване между основните хранения или просто когато искате да се поглезите с нещо домашно и топло.
С хрупкава коричка, покрита с печени сусамови семена и мека вътрешност, тези плетенки ще се превърнат в любимата ви рецепта.
Сусамени плетенки
Продукти (измерени с чаша от 200 ml и малка чаена чаша от 120 ml):
- 1 чаша топла вода
- 1 чаша топло мляко
- 1 пакетче суха инстантна мая
- 2 супени лъжици захар
- 1/2 малка чаена чаша олио (50-60 ml)
- 1 чаена лъжичка сол
- 5,5 – 6 чаши брашно
За потапяне и овалване:
- 2 чаши печени сусамови семена
- 1/2 чаена лъжичка гроздова меласа (маджун) или малтекс (ечемичен екстракт от малц)
- 1 чаена лъжичка вода
Приготвяне:
1. В дълбока купа смесете топлата вода, млякото, маята и захарта. Добавете олио и разбъркайте, за да разтворите съставките.
2. Постепенно добавете брашното със солта и замесете средно твърдо тесто, което не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да втаса на стайна температура за 30 минути. след това го разделете на 14 равни части.
Снимка: YouTube
3. Оформете топки и ги оставете покрити да починат 15 минути. Междувременно пригответе печени/препечени сусамови семена в една купа и сместа меласа-вода в друга купа.
Снимка: YouTube
4. Вземете една топка и я разтегнете леко с пръсти, за да се сплеска, след което я оваляйте на руло и продължете да я „точите“ с длани, за да се получат тънки продълговати рула.
Снимка: YouTube
5. Усучете две рула спирално, за да направите проста плитка. Повторете процедурата с останалото тесто. Ще получите 7 плитки.
Снимка: YouTube
6. Потопете ги първо в разтвор от меласа и вода, след това в сусама, след което ги наредете в тава, застлана с хартия за печене.
Снимка: YouTube
7. Покрийте и ги оставете да починат за 20 минути. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 190 градуса. Докато печете, сложете вода в термоустойчива купа на дъното на фурната, за да останат плетенките меки и хрупкави.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Be the first to comment on "Сусамени плетенки: Ухаят на сусам чак от съседния ъгъл! Неустоими, лесни и достъпни като продукти:"