Горещи новини

Създателят на „Алиено“: Исках спортна електрическа кола, но на пазара нямаше и си направих

Създателят на "Алиено": Исках спортна електрическа кола но на пазара нямаше и си направих

Инж. Ахмед Мерчев от родопското село Слащица предизвика истински фурор с прототипа си на изцяло български електрически автомобил. Видът на автомобила е изключително впечатляващ, досущ като от кинолента за бъдещето.

Всичко започна през 2015 година, когато реших да си купя бърза спортна кола. Но тъй като съм фен на електрическото задвижване, имах изискване спортната кола да е електрическа. Но по това време на пазара не намерих кола, която да отговаря на моите очаквания и затова реших да си направя своя електрическа кола, тъй като имам доста опит в областта на електрониката и роботиката. На мен идеята не ми звучеше фантастично и така се роди „Алиено“.

Това разказа пред Нова тв изобретателят на хипер возилото предприемачът и инженер Ахмед Мерчев.

В началото критериите ми за скорост бяха доста по-скромни, но впоследствие предлагаме върхови параметри. Колата може да развие над 585 км/ч. Но това е прототип. От началото на година работим по производството на пет автомобила и три предпроизводствени прототипи. Именно последните три вече са пред завършване и тях ще представим с екипа си в движение, обясни той.

Повечето ни модели са двуместни, но този специално е създаден за писта и е едноместен. Колата, когато се движи по писта, е на височина 8 сантиметра, а когато се движи по обществена инфраструктура се вдига на 10 – 18 см., коментира той.

Той уточни, че е главен инженер на колите, а целия екип, който разработва автомобилите е в порядъка на 20 души. От тях 10 са разработващ екип, а останалите са производствен екип.

Инвестициите са сериозни. До момента те възлизат на няколко милиона лева.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Създателят на „Алиено“: Исках спортна електрическа кола, но на пазара нямаше и си направих"

Какво мислите?