Тази ГРЕШКА при варене на царевицата прави зърната твърди и жилави – всеки втори я допуска:

Тази ГРЕШКА при варене на царевицата прави зърната твърди и жилави - всеки втори я допуска:

Много хора правят тази грешка, когато варят царевица. Заради нея зърната стават твърди и жилави

Още топлите царевични кочани, намазани с масло и поръсени със сол, са символ на лятото и любим деликатес по морските плажове.

Сладките, меки и кремообразни зърна не изискват специална обработка.

Само минимална подготовка е достатъчна за извличане на пълния вкус .

царевица в тенджера

Снимка: pixabay

Въпреки това, много хора правят грешка при варене на царевицата, която кара зърната да бъдат твърди и жилави.

Любим летен деликатес

Сезонът на сладката царевица започва през лятото и продължава до началото на есента.

царевични зърна

Снимка: pixabay

Летните дни са идеалното време да се насладите на този деликатес.

Прясната царевица е най-вкусна, когато е набрана в пълна зрялост, което е между юли и септември.

царевичен кочан

Снимка: pixabay

Но как да приготвите сладък кочан, така че зърната да са меки и деликатни ?

Времето за варене на царевицата е много важно.

царевични кочани в тенджера

Снимка: pixabay

Ако кочаните прекарват твърде много време във вода, те стават твърди и жилави.

За меката царевица е оптимално да се готви 15 минути от момента, в който водата заври.

сварена царевица

Снимка: pixabay

Струва си непрекъснато да проверявате състоянието на зърната с вилица.

Преди варене царевицата трябва да се почисти старателно от листата и „космите“.

царевица на кочан

Снимка: pixabay

Ако е твърде дълго, стъблото трябва да се отреже.

Пригответе голяма и широка тенджера, така че цялата царевица да може да се побере и да се върти свободно във водата.

грешка варене царевица

Снимка: pixabay

Грешка при варене, която трябва да избягвате

Ключът е точното количество вода, така че кочаните да са напълно потопени.

Не добавяйте сол към водата, в която варите царевицата, тъй като солта ще направи зърната твърди.

сол в солница

Снимка: pixabay

Вместо сол можете да добавите малко захар, за да подчертаете естествената сладост на царевицата, но не е задължително.

Посолява се едва след като се свари, когато поръсите царевицата с масло.

половини кочани

Снимка: pixabay

За по-мек вкус на зърната можете да сварите царевицата във вода с мляко.

Когато избирате царевица, обърнете внимание на външния вид на листата около кочана.

белене цаевица

Снимка: pixabay

Трябва да са зелени и да се отделят лесно.

Жълтите листа показват, че царевицата е стара и вероятно е съхранявана дълго време.

Зрелите кочани имат жълти, сочни и плътно разположени зърна.

избор царевица

Снимка: pixabay

Избягвайте кочани с бледожълти и подобни на луковица зърна, които показват, че царевицата е стара или лошо съхранявана.

Когато купувате пакетирана царевица, обърнете внимание на няколко детайла.

царевица на кочани

Снимка: pixabay

Фолиото не трябва да се запарва, кочанът не трябва да има признаци на почерняване и върхът не трябва да е сух.

Средно големи кочани с много жълти зърна с подобен размер са най-добрият избор .

Добър апетит!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Тази ГРЕШКА при варене на царевицата прави зърната твърди и жилави – всеки втори я допуска:"

Какво мислите?