Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Те плъзнаха из цяла България! В никакъв случай не убивайте тези бръмбари, иначе ще загазите здраво
В никакъв случай не убивайте тези бръмбари

Те плъзнаха из цяла България! В никакъв случай не убивайте тези бръмбари, иначе ще загазите здраво

В последните няколко дни в страната се наблюдава истинско нашествие на добре познатите ни бръмбари, известни повече под името миризливки.

Все повече хора се оплакват от необичайния им брой – те засипват дворове, къщи, а все по-често се забелязват и в апартаменти в градските части. Ако гадинките стигнат и до вас, в никакъв случай не ги убивайте! Освен неприятната и натрапчива миризма, която ще се разнесе, с унищожаването им рискувате много, гласи народно поверие.

Според него дребните бръмбарчета имат свръхестествени сили.

В поверието се казва, че ако бръмбар миризливка влезе в дома ви, това означава, че ще спечелите много пари. Ето защо от векове в България никой не закача зеленикавите и на практика безобидни миризливки.

Бръмбарът миризливка е наричан в някои части на България още вонещица. Латинското наименование на разпространените в цялата страна представители на разред „Полутвърдокрили“, е Palomena prasina. През топлите сезони те са ярко зелени, а през есента и зимата окраската им се променя към по-кафеникав оттенък. Необичайното им нашествие в началото на ноември учени обясняват с температурните промени от последните дни и нетипичните затопляния до над 20 градуса по Целзий.

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?