Ако обичате баницата да е с крехки, тънички кори, които буквално се трошат под пръстите ви, а вкусът й да ви грабва още от първата хапка, то тази рецепта е точно за вас!
Предлагаме ви да си направите Домашна суканица със сирене, която ще е идеалната почерпка за предстоящиете празнични дни! Ето какво ви трябва:
Домашна суканица със сирене
Продукти (измерени с чаша от 200 ml и малка чаена чаша от 120 ml):
- 1 чаша хладка вода
- 1 чаша хладко мляко
- 1 чаена чаша олио (100 ml)
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаена чаша суха мая
- 5,5 чаши брашно
- 1 чаена лъжичка сол
За пълнеж (по желание):
- извара/ магданоз
За намазване:
- 200 г разтопено масло
- 1/2 чаена чаша олио (50-60 мл)
И още:
- 1 жълтък
- 1 чаена лъжичка олио
- 1 чаена лъжичка сусам
- 1 чаена лъжичка черен кимион
Приготвяне:
Смесете водата и млякото, след това разтворете маята и захарта. Добавете олиото и започнете постепенно да добавяте брашното, разбъркано със солта.
Замесете меко, нелепнещо тесто и го разделете на 8 топки. Оставете ги да починат 10 минути.
Снимка: YouTube
Върху набрашнена повърхност всяка една от топките се разтваря на тънка кора. Намажете всяка кора с разтопена мазнина и я прегънете от двете страни като хармоника. Поставете плънката в средата, след това прегънете краищата, за да затворите.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това леко започнете да я усуквате, сякаш изстисквате кърпа. Първото руло сгънете като охлюв и го поставете в средата на застланата с хартия тава.
Снимка: YouTube
Навивайте следващите кори около първата, докато се напълни цялата тава. Оставете за 10 минути, докато фурната загрее.
Намажете баницата отгоре с жълтък и я поръсете със семена, след което я изпечете в добре загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Be the first to comment on "Толкова е крехка, че се троши под пръстите! А когато я сложиш в уста, вкусът се разлива божествено – Домашна суканица със сирене:"