Горещи новини

Толкова е крехка, че се троши под пръстите! А когато я сложиш в уста, вкусът се разлива божествено – Домашна суканица със сирене:

Толкова е крехка че се троши под пръстите! А когато я сложиш в уста вкусът се разлива божествено - Домашна суканица със сирене:

Ако обичате баницата да е с крехки, тънички кори, които буквално се трошат под пръстите ви, а вкусът й да ви грабва още от първата хапка, то тази рецепта е точно за вас!

Предлагаме ви да си направите Домашна суканица със сирене, която ще е идеалната почерпка за предстоящиете празнични дни! Ето какво ви трябва:

Домашна суканица със сирене

Продукти (измерени с чаша от 200 ml и малка чаена чаша от 120 ml):

  • 1 чаша хладка вода
  • 1 чаша хладко мляко
  • 1 чаена чаша олио (100 ml)
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша суха мая
  • 5,5 чаши брашно
  • 1 чаена лъжичка сол

За пълнеж (по желание):

  • извара/ магданоз

За намазване:

  • 200 г разтопено масло
  • 1/2 чаена чаша олио (50-60 мл)

И още:

  • 1 жълтък
  • 1 чаена лъжичка олио
  • 1 чаена лъжичка сусам
  • 1 чаена лъжичка черен кимион

Приготвяне:

Смесете водата и млякото, след това разтворете маята и захарта. Добавете олиото и започнете постепенно да добавяте брашното, разбъркано със солта.

Замесете меко, нелепнещо тесто и го разделете на 8 топки. Оставете ги да починат 10 минути.

тесто 8 топки

Снимка: YouTube

Върху набрашнена повърхност всяка една от топките се разтваря на тънка кора. Намажете всяка кора с разтопена мазнина и я прегънете от двете страни като хармоника. Поставете плънката в средата, след това прегънете краищата, за да затворите.

нагъната кора

Снимка: YouTube

плънка за баница

Снимка: YouTube

След това леко започнете да я усуквате, сякаш изстисквате кърпа. Първото руло сгънете като охлюв и го поставете в средата на застланата с хартия тава.

сукана кора баница

Снимка: YouTube

Навивайте следващите кори около първата, докато се напълни цялата тава. Оставете за 10 минути, докато фурната загрее.

Намажете баницата отгоре с жълтък и я поръсете със семена, след което я изпечете в добре загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

домашна суканица

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

домашна суканица със сусам

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Толкова е крехка, че се троши под пръстите! А когато я сложиш в уста, вкусът се разлива божествено – Домашна суканица със сирене:"

Какво мислите?