Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Три съвета, които ще ви помогнат да избегнете сривове по време на диета
Три съвета които ще ви помогнат да избегнете сривове по време на диета

Три съвета, които ще ви помогнат да избегнете сривове по време на диета

Понякога да се откажете от любимите си храни не е добра идея. Затова ако искате да избегнете сривове по време диета, възползвайте се от следните три съвета:

1. Уверете се, че приемате достатъчно калории

Ключът към успешното отслабване винаги се крие в енергийния дефицит – когато ядете по-малко, отколкото изразходвате. Въпреки това прекомерното намаляване на калориите понякога може да работи срещу вас: колкото повече намалявате приема на калории, толкова по-изразено ще бъде чувството на глад. И колкото по-силен е гладът, толкова по-висок е рискът от срив и последващо преяждане.

Препоръчително е да се придържате към умерен калориен дефицит до 20-25%, за да избегнете прекомерното чувство на глад и в същото време ще ви позволи да видите първите резултати от диетичния ви режим след седмица.

Например, ако дневният ви прием на калории, при който не отслабвате и не напълнявате, е 2500 kcal, не бързайте да го намалявате до 1600. 2000 kcal ще са достатъчни за стабилен и предвидим резултат.

2. Не се отказвайте от любимите си лакомства, но избягвайте тригерни храни

Ако сте на диета, струва ли си напълно да изоставите някои храни, които са си спечелили репутацията на „вредни“? Не е задължително. Изключването от диетата на „неблагородни“, но такива скъпи на сърцето ви деликатеси, в близко бъдеще може да провокира срив и преяждане заради тази забрана.

Би било по-разумно да си запазите правото да ядете любимия си бургер или еклер с кондензирано мляко веднъж или два пъти седмично: една порция от това удоволствие няма да зачеркне резултатите ви, но може да предотврати срив и да направи диетата по-приятна.

Същевременно трябва да избягвате тригери – храни, които не можете да ядете в умерени количества, като например: опитвате едно парче пица и след това „всичко е като в мъгла“. Ако в живота ви има такива тригерни храни, тогава е по-добре да стоите далеч от тях по време на диета.

3. Правете редовни диетични паузи

Дори и най-комфортната диета с калориен дефицит може да бъде изморителна, ако я следвате прекалено дълго време: чувството за глад и желанието за преяждане ще се засилват с времето. Паузите в диетата ви позволяват временно да достигнете до по-приемлива калория, с която можете да си позволите малко повече. Но прекъсването на диетата не означава, че вече можете преяждате като преди.

Не, това означава, че можете временно да се върнете към поддържащото си ниво: калориите, при които не отслабвате и напълнявате – това може да е достатъчно, за да добавите още храни към вашата диета, които са ви липсвали по време на диетата.

Препоръчително е да правите такива паузи с продължителност 1-2 седмици след всеки 2-3 месеца на калориен дефицит. Може да ви се струва, че подобен подход забавя напредъка, но на практика ще ви позволи да останете в строя и да не се върнете към вредния ви режим на хранене.

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*