Трудният път: Смъртта на трима близки накараха Божидар Андреев да тренира като лъв и спечели олимпийски медал

Трудният път: Смъртта на трима близки накараха Божидар Андреев да тренира като лъв и спечели олимпийски медал

Остава без дом, а съдбата му нанася удар след удар. Въпреки това той се изправя и продължава

За мнозина успехът на Божидар Андреев в Париж, където той спечели бронзовото отличие е новината не просто на Олимпиадата, а на десетилетието, защото смелият млад мъж показа, че когато се трудиш, може да постигнеш нещо много сериозно.

За незапознатите ще уточним, че той тръгва от сливенското село Тополчане.

Само тези, които никога не са го посещавали, не знаят за какво всъщност става въпрос, но родното село на олимпийския медалист действително е забутано и затънало гето.

Оттам обаче започна пътят на Божидар и той успя, за което спечели уважението на цяла България. Оказва, се че Божката е претърпял и много жестоки удари. Той е загубил последователно тримата от най-близките си. Покойници вече били баща му брат му, който още от малък го запалва по вдигане на тежести и скъпата му приятелка – Преслава Братойчева, дъщеря на неговия треньор Пламен Братойчев.

Момичето е диагностицирано с рак малко след като ражда дъщеричката си от брака с Манол Банов. Много хора се включват в благотворителната кампания за лечение в Турция, но не успяват да я спасят.

Само няколко дни след трагедията Божката прави дебюта си в Токио. Остава пети, но се зарича, че ще спечели медал в памет на тримата си близки, заминали без време.

Божидар е откритие на Пламен Братойчев, който го води от Тополчане в Сливен. Става младежки олимпийски шампион в Китай през 2014 година.

След като завършва училище, се оказва, че няма къде да живее. Налага се Братойчев да го приютява при себе си. В този период той заработва и на касата на сливенски хипермаркет. Снимката се разпространи след успеха му в Париж.

На 20 години Божидар Андреев е пред отказване от щангите, но близките му успяват да го разубедят.

Започва да печели отличия, последното от които беше титлата на европейското първенство в София.

Днес той вече е на 27 години и смята са се оттегли, но ще остане в спорта, защото се очертава да стане помощник на Пламен Братойчев и да покаже верния път на други момчета като него.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Трудният път: Смъртта на трима близки накараха Божидар Андреев да тренира като лъв и спечели олимпийски медал"

Какво мислите?