Home » ЗДРАВЕ » Учени от Оксфорд посочиха смъртоносната вреда от варенето, печенето и пърженето
Учени от Оксфорд посочиха смъртоносната вреда от варенето, печенето и пърженето
Учени от Оксфорд посочиха смъртоносната вреда от варенето, печенето и пърженето

Учени от Оксфорд посочиха смъртоносната вреда от варенето, печенето и пърженето

Постоянното печене или варене на храна на открит огън или въглени увеличава вероятността от пневмония, астма и други белодробни заболявания с 40-60%, което ги прави не по-малко опасно от цигарите. До това заключение са стигнали медици, които са публикували статия в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

„Нашите колеги многократно са посочвали, че въглищата и дървата може да допринесе за развитието на хронична обструктивна белодробна болест. Те, обаче, са се фокусирали върху промените в работата на белите дробове, а не на смъртта и другите последствия от заболяването. Ние запълнихме тази празнина и проверихме има ли това връзка с други болести „, каза Ка Хун Чан от Оксфордския университет (Великобритания).

Димът от открития огън и от печките на дърва и въглища съдържа голям брой канцерогени, въглероден оксид, както и редица други вещества, което влияе отрицателно на живота на човека. Дори кратък контакт с огън, както е доказано чрез наблюдения на пожарникари, повишава концентрацията на канцерогени в кръвта на 2,5-5 пъти, което значително увеличава вероятността от развитие на рак.

Повечето от жителите на развитите страни, както отбелязват Чан и колегите му, се сблъскват с огнища само по време на походи, съпроводени с печенето на скара, но в развиващите се страни, включително и България, ситуацията е съвсем различна.

Според актуалните данни на Международната агенция по енергетика, почти 40% от домакинствата в Китай и някои други развиващи се страни продължават да използват дърва и въглища за готвене и отопление домовете си. В България това се 42% от домакинствата по данни от 2016 г.

Чан и колегите му се опитали да се оценят последиците от живота в такива условия, наблюдавайки за здравето на 277 000 китайци на възраст от 30 до 79 години. Приблизително половината от тях периодично или постоянно използвали въглища и дърва за огрев за готвене, отопление или други домакински нужди. Никой от тях не пушел и не страдал от белодробни заболявания в началото на наблюденията.

През следващите десет години, почти 20 хиляди от наблюдаваните починали от рак и тежко белодробно заболяване или са били в болница с подобни диагнози. Това позволило на учените да видят как откритият огън, барбекютата и пр. засягат човешкото здраве.

Както се оказало, животът в тези условия увредил здравето на наблюдаваните пациенти не по-малко от редовната употреба на цигари. Като цяло, тези хора на 54% по-често умирали от белодробни заболявания, в сравнение с техните връстници, които използвали газови или електрически печки и централни отоплителни системи.

Най-лошото на здравето на хората влияели дървата – средно те увеличавали възможността да се развие болест на белите дробове с 37, а въглищата – с 22%. Липсата на нормален комин увеличавала тези шансове с още 7%.

Най-трудното готвенето на открит огън или печки с твърдо гориво се отразявало на възможността за разболяване от туберкулоза, астма и други хронични белодробни заболявания – 1.5 – 2 пъти. Малко по-малко нараствала вероятността от хронично обструктивно белодробно заболяване или остра инфекция на долните дихателни пътища.

Всичко това, както твърдят авторите, показва, че властите на Китай и други развиващи се страни трябва да упражняват максимални усилия, за да осигурят на населението централно отопление, електричество и газ, с цел да се избегне епидемия от белодробни заболявания в близко бъдеще./zdrave.to

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?