Училищен стол разгневи родителите: ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НЕ ПРИЕМАМЕ!

Jalti stotinki ne priemame

Възмутителна табела, гласяща „Жълти стотинки – не приемам“ поставена в училищния стол на СУ “П. Кр. Яворов“ разгневи родители и те сигнализираха екипа на Plovdiv24.bg за нередността.

По думите им децата не са можели да плащат с жълти стотинки и някои са оставали без закуска.

Публикуваме сигнала на гражданина без редакторска намеса:

„Искам чрез Вас да дам гласност на този случай!

Снимката е заснета от дете в начален курс, като на нея и други деца са отказвали да продадат закуска заради 10 жълти стотинки.

Това е снимка от училищния стол на СУ “П. Кр. Яворов“ в ‘Кършияка“.

Децата масово се отпращат, ако носят дори и малко жълти стотинки, въпреки че “продавачките“ връщат такива постоянно. Карат им се и не им взимат парите.

Под носа на директора и всички институции, се нарушава Конституцията и се подиграват с децата.

“Стотинките са законно платежно средство и задължително трябва да се приемат за плащания в пълната им номинална стойност без ограничения на територията на страната. В случай че служител в магазин или дори в банка откаже да приеме плащане с български банкноти или монети, той е в нарушение на закона и са предвидени парични санкции от 500 до 3000 лв. За юридическо лице те са от 5000 лв. до 30 000 лв.“

Твърденията на родителя, както и приложената снимка в сигнала наистина будят възмущение и пораждат множество въпроси. По тази причина се свързахме с директорът на СУ “П. Кр. Яворов“ Пламен Стоилов.

Той сподели, че случайно се е запознал с проблема от публикация във Фейсбук.

„Към днешна дата няма такава бележка. От края на миналия месец столът не функционира, защото учениците завършиха и имаме строителни дейности. Ако е имало някога такава бележка, то тя сега не е актуална.

Категоричен съм, че не трябва да има подобен род надписи и колкото зависи от нас като училище – няма да има за в бъдеще такава бележка.“

Директорът каза, че до момента не е получавал сигнали от това естество.

„Говорих с фирмата, като съвестен стопанин на това училище. Тя е оторизирана да изпълнява обслужването на стола от Община Пловдив . На един език сме, че в дори и да е имало такова нещо, то в бъдеще това няма как да продължи. Не е редно и уместно да има такива послания.

Монетата от 1 стотинка, както и хартиената от 100 лева, всяка една има равен статут за една покупко продажбен дейност.“

Потърсихме и мнението на управителя на обслужващата фирма Ангелина Трайкова.

Тя потвърди, че действително е имало поставена табела „Жълти стотинки – не приемаме“. Работещата служителка в стола й е обяснила, че я е поставила в момент на афект и то само за 1 ден.

„Посланието е било конкретно насочено към дечица, които постоянно ходили с по 3-4 лева жълти стотинки. Правила им е забележки, защото тя не може да брои стотинки в междучасията. Правила е компромиси, но вече не е издържала.“

Трайкова не е била информирана за поставянето на надписа. Служителката е изразила съжаление по постъпката си.

„По принцип ми отчитат торби със стотинки по 1 или по 2. Интересното е, защо чак сега ви сигнализират. Ние не работим от 29 май. Изнесохме се, за да освободим помещението за ремонт.“

Оставяме на читателите на Ko4.bg сами да преценят, каква е истината по случая.

За съжаление в разнопосочните отговори на ръководните органи можем само да усетим горчивия привкус на лъжата и да се замислим, колко ли пъти някое дете не е получило желаната храна, защото иска да плати със жълти стотинки.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Училищен стол разгневи родителите: ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НЕ ПРИЕМАМЕ!"

Какво мислите?